Game over! Európában utolsóként


Románia bajnokának nincs helye a Bajnokok Ligájának, érmet akarnak a nagybányaiak.

A Román Kézilabda Szövetség (FRH) május 5-én még a férfi és női élvonal folytatási terveit tette közzé, egy héttel később viszont már arról kénytelen gondolkodni, miként vessen véget a szezonnak. Amint az oly gyakran előfordul az életben, a fennvalók keresztülhúzták a szövetség számításait.

Most pedig nem valamiféle misztikus hatalomra, még csak nem is a koronavírusra gondolunk, hanem az Európai Kézilabda Szövetségre. Az EHF ugyanis felszólította a szövetségeket, június elsejéig nevezzék meg azokat a csapatokat, amelyek a következő idényben a Bajnokok Ligájában képviselik az adott országot. A másik két európai kupa esetében pedig július 13. a nevezési határidő. Ez egyben azt jelenti, hogy Romániában is véget ér az idei szezon - Európában utolsóként. 

Hétfőn a szövetség vezetői egyeztetést folytattak a Liga Florilor, azaz a női élmezőny csapatainak képviselőivel. Amikor még a tanácskozást összehívták, a folytatás mikéntje szerepelt a napirenden. Most viszont arról egyeztettek, mi legyen a szezonnal. Pontosabban, az érmekkel. A kérdésben pedig nagyjából öt csoport alakult ki.

A bajnoki tabellát holtversenyben, ám egy lejátszott meccsel kevesebbel is vezető Bukaresti CSM, valamint a harmadik helyen végző Nagybányai Minaur természetesen a bajnoki cím kihirdetése és az érmek kiosztása mellett érvelt. Ezzel ellentétben a holtversenyben a tabella élén álló, ám egy meccsel többet játszó, címvédő Valcea azt szeretné, hogy ne hirdessenek bajnokot, mivel a szezon nem ért véget. Velük ért egyet a Zilah és a Kolozsvári Universitatea is.

Ezzel szemben a Besztercei Gloria azt kéri, töröljék a teljes szezont, mint ahogy tették ezt többek között Magyarországon is, míg a Nagydisznódi Magura nem kívánt állást foglalni. Az ötödik csoport pedig azt mondja: döntsön erről az FRH Igazgatói Tanácsa.
Amiben viszont egyetértés van, az a kiesés kérdése: a csapatok szerint senkinek sem kellene kiesni, a következő szezonban pedig 16 csapat vegyen részt a jelenlegi 13 helyett.

Egy biztos: a nők mezőnyében egy csapat indulhat a Bajnokok Ligájában, három pedig az Európai Kézilabda Ligában (European Handball League), ami gyakorlatilag a jelenlegi EHF-kupa utódja. A mostani Challenge kupa pedig EHF kupává változik, ebben viszont nem vehet részt egyetlen romániai gárda sem. A férfiaknál ezzel szemben ketten indulhatnak az Európai Kézilabda Kupában, ketten pedig az EHF-kupában. A Bajnokok Ligája kapuja viszont zárva marad a román gárdák előtt – annak ellenére, hogy a Dinamo idén például a negyeddöntőig menetelt…

Ami az erdélyi csapatokat illeti, a nőknél a Nagybányai Minaur végzett a harmadik helyen, a Beszterce 6., a Nagydisznód 7., a Zilah 8., a Kolozsvári U a 12. helyen áll jelenleg a tabellán, míg a férfiaknál a Tordai Potaissa a 2., a Nagybánya a 3., a Temesvári Poli a 8., a Resicabánya pedig a 14.

fotó: https://www.facebook.com/csminaur/

 

A rovat legfrissebb hírei