Lehet, mégsem folytatódik a teljes bajnokság!


Diószegi László támogatja a szezon felének befagyasztását – egy feltétellel.

Március eleje óta nem játszottak hivatásos labdarúgó mérkőzést Romániában. A koronavírus-járvány miatt életbe léptetett szükségállapot automatikusan vonta magával a labdarúgóélet leállítását. Az azóta eltelt szűk másfél hónapban a sportág romániai irányítói, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) és a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) folyamatosan a bajnokság folytatásáról és befejezéséről beszélt. A bajnokságok befagyasztása, mint ahogy történt az Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban, még csak szóba sem került. A május 15-én életbe lépett enyhülésekkel és a veszélyhelyzet bevezetésével mind a 14 élvonalbeli csapat nagy lendülettel vetette bele magát az edzésekbe. Könnyen lehet azonban, hogy teljesen feleslegesen! Felmerült ugyanis annak a lehetősége, hogy mégis befagyasztják a Liga 1-et. Pontosabban annak egy részét.

Az LPF ugyanis komolyan fontolóra vett egy olyan forgatókönyvet, hogy csak a felsőházban szereplő hat csapat folytassa a szezont. Az alsóház nyolc csapata viszont nem. Erről Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa beszélt az erdelysport.hu-nak péntek délelőtt adott exkluzív interjúban.

„Tíz perce hívtak a Ligától ebben az ügyben, kikérték az én véleményemet is”, árulta el Diószegi. Mivel az alsóházban két csapattal több van, így az itteni szezon négy fordulóval hosszabb. A gond az, amennyiben elhúzódik a jelenlegi szezon, mikor és milyen körülmények között lehet elkezdeni a következőt. Amelynek véget kell érnie májusban, mert június 11-én kezdődik a jövőre halasztott Európa-bajnokság.

„Őszintén megmondom, nekünk sokkal jobb lenne, ha most vége lenne a szezonnak! Elengednénk a játékosokat szabadságra. Egy kicsit ők is találkozzanak a családdal (főleg a légiósok, akik nem utaztak haza a vesztegzár idején, szerk.), egy kicsit nyaraljanak, ha tudnak, aztán pedig normális körülmények között tudjunk felkészülni a következő szezonra. Úgyhogy nekem semmilyen ellenvetésem nincs az elképzeléssel kapcsolatban”, jelentette ki Diószegi.

A Sepsi OSK tulajdonosa nyíltan beszélt az esetleges döntés anyagi vonzatairól is. „Egy biztos, a Liga nem kompenzálna semmit, úgyhogy erről nincs is mit beszélni. Ha mindent összevetünk, a két hetes edzőtábort, a különleges étkezést, a mérkőzések rendezési költségeit, akkor a tévépénz szinte úgyis elmenne. Olyan nagyot nem veszítenénk. És legalább tudnánk, hogy végre pontot tettek, a játékosok hazautazhatnak, majd 2-3 hét múlva az edző el tudná kezdeni a felkészülést a következő szezonra normális körülmények között”.

Felmerül azonban a kérdés, mi lesz a Román Kupával, amelynek negyeddöntőjében a Sepsi OSK is érdekelt a FCSB, a Dinamo és a Iasi mellett. „Ha szavazásra kerül a sor, és ezt elmondtam nekik is, csak akkor egyezem bele az alsóház befagyasztásába, ha befejezzük a kupát. Ha a teljes szezont itt befejezzük, az más, de ha a felsőház küzdelmei folytatódnak, akkor a kupát is vigyük végig. Ez nagy esély számunkra, hogy kupagyőzelem esetén részt vehessünk az Európa Ligában, ezt nem szeretnénk elszalasztani”, fogalmazott a szentgyörgyi üzletember-klubvezető.

„Én játszani szeretnék, de mindenben benne vagyok. Nézők nélkül amúgy sem olyan a foci! Szerintem a legértelmesebb döntés az lenne, hogy húzzunk egy vonalat és mondjuk azt, júniustól kezdjük a következő szezont. Beszélgetnek róla, aztán hogyan döntenek, Romániában nem lehet kitalálni. Egyik percben így döntenek, a másik percben meg már másként”, fejezte be a gondolatmenetét a piros-fehér klub tulajdonosa.

A Diószegi Lászlóval készült teljes, exkluzív interjúnkat szombaton olvashatják az erdelysport.hu oldalon.

fotó: laszlo.dioszegi.7

A rovat legfrissebb hírei