Nemzetközi bírósághoz fordulnak az aradiak!


Az UTA sérelmezi a Román Labdarúgó Szövetség szerintük diszkriminatív döntését.

A svájci Luasanne-ban székelő Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul az UTA Arad labdarúgócsapata, amint arról a klub hivatalos közleményben számolt be. Az erdélyiek ugyanis „diszkriminatívnak” ítélik a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) döntését a második osztályú bajnokság folytatása kapcsán.

A koronavírus-járvány miatt március közepén bevezetett szükségállapot a román második osztályú labdarúgó-bajnokság küzdelmeinek is véget vetett egy időre. Mivel május 15-én a szükségállapotot veszélyhelyzet váltotta fel, a csapatok is elkezdhették az edzéseket és a felkészülést a szezon folytatására.

Az FRF az elmúlt napokban több alkalommal is videokonferencia segítségével egyeztetett a klubok képviselőivel a folytatás mikéntjéről, amiről aztán szerda este tudtak megegyezni. A 19 érintett egyesület közül 15-en megszavazták, hogy a pontvadászat első hat helyezettje, azaz az UTA, a Mioveni, a Turris, az Arges, a Petrolul és a Rapid rájátszásos rendszerben küzdjön meg a feljutást biztosító két helyért. A másik 12 csapat számára a szezon idejekorán befejeződött. Senki nem esik ki, a követező idényben pedig 23 csapattal indul útjára a bajnokság.

Eddig minden szép és jó, meg is született a konszenzus. Csakhogy arról is döntés született, hogy a rájátszásban megfelezzék az eddig megszerzett pontokat. Mint ahogy történik az élvonalban is, belga mintára. Csakhogy a Liga 1-ben ezt nem egyik napról a másikra, a szezon közepén vezették be...

Az ötletet az ötödik helyezett Petrolul és a hatodik Rapid vetette fel – legnagyobb kárvallottja pedig értelemszerűen a listavezető UTA. Amelynek eddigi 11 pontos előnye hirtelen öt pontra csökkent.

Érthetően a döntést nem váltotta ki az aradiak tetszését. „Ez diszkrimináció! Nem vehetik el azt, amiért mi megdolgoztunk”, jelentette ki Bálint László edző. A klub pedig közleményben szögezte le: a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul. Nem a rájátszás bevezetése miatt, hisz azzal maga is egyetértett. Hanem a pontok megfelezése miatt.

A tervek szerint július 4-én kezdődne a rájátszás, a 3. helyezett pedig augusztus elején vívna osztályozót az élvonal 12. helyezettjével. A rájátszásban a csapatok csak egyszer találkoznának egymással, az első három helyezett (UTA, Mioveni, Turris) három meccsen vívna odahaza - sorsolás dönti majd el, ki, mikor, ki ellen játszik odahaza, illetve idegenben.

fotó: frf.ro

A rovat legfrissebb hírei