Együttműködni a székely hokival


Tisztújító közgyűlésre készül a Magyar Jégkorong Szövetség. Két jelölt van.

A Magyar Jégkorong Szövetség május 27-én tisztújító közgyűlést rendez, amelyen minden bizonnyal olyan döntések is születnek majd, amely kihatással lesznek vagy lehetnek a jégkorong Erste Liga következő éveire. Ezzel pedig a ligában érdekelt erdélyi csapatokra.

A Nemzeti Sport online oldalán az nso.hu-n jelent meg a két elnökjelölttel egy interjú, ugyanazon kérdéskörökre válaszolva. Az elnöki tisztséget jelenleg is betöltő Such Györggyel, illetve kihívójával Szuper Leventével készült interjúból az erdélyi csapatokra vonatkozó részt közölnénk.

– Miként látja az Erste Liga jövőjét a mezőny összetételét, a légiósszabályokat és az anyagi vonzatokat illetően?

Such György: – A szponzori szerződés már lejárt, az Erste Bank kinyilvánította, hogy a hosszabbításra vonatkozó döntését a küldöttgyűlés után fogja meghozni. Ami a liga jövőjét illeti: a mostani helyzetben válságbajnokságban gondolkodunk, kevés pénzzel és légióssal. Véglegeset természetesen akkor tudunk mondani, ha látjuk a járványügyi korlátozások végét, és gazdasági következmények súlyosságát. Ugyanakkor dolgozunk egy programon, amely egyrészt könnyíthetne a klubok pénzügyi nehézségein, másrészt a profi sportban tarthatná a tehetséges fiatal játékosokat, akikre a jövő válogatottja is épülhet. Ennek sikerességéhez a kluboknak és az érintett játékosoknak együtt kell működniük a szövetséggel, és megérteni, hogy a járvány következményei teljesen más kihívások elé állítanak bennünket. Az eddig folyamatosan növekvő anyagi igényekből a fenntarthatóság érdekében mindenkinek lejjebb kell adnia. Ezzel együtt fontosnak tartom kiemelni: az abszolút prioritások egyike számomra, hogy a magyar bázisú bajnokság színvonala emelkedjen, és ebben továbbra is magas szinten működünk együtt a székely hokival. Amire még nagy figyelmet akarunk fordítani a továbbiakban is, az a fiatal tehetségek külföldi fejlesztésének támogatása. Örülünk, hogy hosszabb szünet után ismét van NHL-draftesélyes játékosunk Papp Kristóf személyében, és hogy olyanok járnak a nyomában máris, mint Vértes Nátán, Keresztes Levente és Mihalik András, akik a legnevesebb junior- es egyetemi ligákban kaphatnak lehetőséget. Az ilyen tehetségek útját egyengeti a szövetségi ösztöndíj program is, amely már harmadik éve működik.

Szuper Levente: – Nekem kifejezetten tetszik, hogy sok fiatal kaphat lehetőséget a jövőben. Emlékezzünk, a MAC-projekt is így indult, úgy néz ki, a következő szezonban – kis csúszással – bizonyíthat. Sokszor elmondtam már, hogy az NHL-ben egy „rookie” szerződése három év. Nem azért ennyi, mert felesleges pénze vagy ideje lenne bármely csapatnak, hanem mert egy fiatal srácnak türelem és bizalom kell a bizonyításhoz. A juniorkorból a felnőttbe fellépni a legnagyobb lépcsőfok – az élet úgy hozta, most sokan bizonyíthatnak. Ami az Erste Bank támogatását illeti: az első szó a köszönet, hogy egy ilyen tekintélyes bank minket, a jégkorongot választotta. Elhivatott és professzionális képviselet jár emellé.
 

A rovat legfrissebb hírei