Elcsapta, mint a kolozsvári vasutas


Na mit gondolnak, ki a legkíméletlenebb ellenfél Erdélyben? És Romániában?

Nem tudnak elállni! Legalábbis a svájci székhelyű CIES Football Observatory statisztikusai! Akiknek a jelek szerint irgalmatlan mennyiségű adat áll a rendelkezésükre, ebből pedig hétről hétre előhúznak egy-egy érdekes összehasonlítást. Most éppen azt vették górcső alá, hogy melyik gárda produkálja a legtöbb nagy arányú, azaz három, vagy azon fölüli gólkülönbséggel záródó győzelmet. Azaz, kik azok, akik nem tudnak leállni a góltermeléssel.

A vizsgált időszak ezúttal is az elmúlt öt év. Ebben a periódusban pedig a Kolozsvári CFR úgy robogott végig a román bajnokságon, mint a gyorsvonat. Ezt bizonyítja, hogy a „vasutasok” zsinórban harmadik bajnoki címük felé vágtatnak. És ezt bizonyítja az is, hogy az élvonalban senki nem aratott náluk nagyobb arányban három gólnál nagyobb különbségű győzelmet. A CIES adatai szerint a bordó-fehérek meccseinek 12,3 %-a ért véget nagy arányú győzelemmel. Ezzel világviszonylatban a 186. helyen állnak, Romániában pedig a harmadikon.

Na álljunk csak meg egy szóra, hogy is van ez? Romániában ugyanis két újonc, a Chindia és a Clinceni vezet. Igen ám, de ők 2019 nyara előtt még a második osztályba vitézkedtek, ott osztották a 6-0-ás, 7-0-ás vagy akár 9-0-ás pofonokat.

Azon gárdák közül viszont, amelyek konstansul az élvonalban szerepeltek a vizsgált időszakban, a kolozsváriak állnak a legelőkelőbb helyen. Ami a másik három erdélyi gárdát illeti, a Sepsi a maga 10,7%-ával a hatodik, a Gaz Metan 6,7%-kal a 11., a Hermannstadt pedig 6,6%-kal a 12. helyen áll.

A román Liga 1-ben a meccsek 12,7%-a végződött legalább három gólos kiütéssel az elmúlt öt évben – ennél csak öt kiegyenlítettebb bajnokság van Európában. Fogadók figyelmébe: a legnagyobb különbségek kontinensünkön Észtországban mutatkoztak, ott a bajnokik 32,/%-a torkollott nagy különbségű végeredménybe, míg a másik végletet Koszovó képezi 9,5%-kal. Amennyiben kitekintünk az Európánál is nagyobb világba, azt látjuk, hogy a legtöbb kiütés Makaóban (42,5%), Tahitiben (38,1) és Észtországban van, a legkevesebb pedig Gambiában és Beninben (2%). Nem véletlen, hogy Gambia élen áll a gól nélküli döntetlenek arányában viszont…

Ezt látva nem meglepő, hogy a CIES statisztikái szerint 28 olyan csapat van, amely az elmúlt 5 évben egyszer sem pofozta szét úgy istenigazán ellenfelét – ebből pedig csak kettő nem afrikai! A legkellemetlenebb ellenfél ebben a tekintetben a gibraltári Lincoln Red Imps FC, amely szinte minden második meccsén (46,9%) kioszt egy maflást. Őket a tahiti AS Tefana (42,9) és a Fülöp-szigetek-i Ceres-Negros FC (41,9) követi. Európában a Lincoln mögött a walesi The New Saints (38,3%) és a holland Ajax (37,4%) alkotja a dobogót.

Ami viszont kissé meglepő, hogy az európai utolsó 20-ban olyan ismert csapatok is megtalálhatóak, mint a spanyol Osasuna, az olasz Udinese vagy – legnagyobb szubjektív meglepetésként – a francia Rennes együttese.

fotó: pariuri1x2.ro

Weekly Post 296

Issue number 296 of the CIES Football Observatory Weekly Post reveals that Lincoln Red Imps from Gibraltar is the current top division team worldwide having won the highest percentage of domestic league matches played between 2015 and 2020 by three or more goals: 49.6%.

A rovat legfrissebb hírei