Eldöntötték, mi lesz, ha nem tudják befejezni a szezont


A klubok hiányolták, a Liga gyorsan reagált.

Napról napra egyre közelebb kerül a román labdarúgó élvonal a koronaszünet után újrainduláshoz. A csapatok elkezdték az edzéseket, a klubok viszont hiányolták, hogy az előírások nem tisztázták: mi történik akkor, ha a bajnokságot mégsem lehet befejezni. Pontosabban: mi alapján állapítják meg a végső sorrendet.

Az élvonalbeli bajnokságot kiíró Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) viszonylag gyorsan reagált a hiányosságra: csütörtökön közölte, amennyiben valamilyen oknál fogva visszavonhatatlanul be kell fagyasztani a bajnokságot, akkor az éppen aktuális állapotában véglegesítik a tabellát. Ez nagyon fontos a bajnoki cím, az európai kupaindulás joga, a kiesés és egyáltalán a helyezések miatt, amelyek a televíziós jogokból származó összegek elosztásában meghatározó szempotja.

Arról is döntés született, amennyiben a végleges lezárás pillanatában nem minden csapatnak lesz ugyanannyi lejátszott meccse, akkor a helyezése meghatározásakor a lejátszott meccsek és a megszerzett pontok arányát veszik figyelembe.

A döntés megfelel a Gazeta Sporturilor sportnapilap online szavazása eredményének is, amely szerint az olvasók 38%-a venné alapul az éppen aktuális tabellát, 31%-31-% pedig nem hirdetne bajnokot, illetve az alapszakasz végeredményét tekintené végső sorrendnek.

Az LPF azt is közölte, a korábbi hírekkel ellentétben nem ér véget a küzdelem az első fertőzött játékos vagy edző felbukkanása esetén. Ezzel szemben a német modellt választották: a beteget elkülönítik, a csapat viszont folytatja a programját. Amennyiben azonban olyan sok a beteg, hogy a csapat nem tud kiállni, akkor 0-3-ra elveszíti a soron következő meccsét.

A rovat legfrissebb hírei