Ennyi meccsben reménykedhet, aki leül a kolozsvári kispadra


Petrescu mindkét mandátumában túlélte a statisztikát.

26,6 bajnoki – az utóbbi öt esztendőben ennyi mérkőzés jutott átlagban a Kolozsvári CFR labdarúgócsapat edzőinek, mutat rá a svájci székhelyű CIES Football Observatory. A labdarúgás statisztikáinak feldolgozásában élen járó intézmény legfrissebb, hétfőn közzétett tanulmánya ezúttal azt járta körül, különböző országok élvonalbeli csapatainál mennyi bizalmat kap egy edző.

A CIES 84 élvonalbeli bajnokság 297 klubját vette górcső alá a 2015-ös szezontól napjainkig terjedő időszakban. Ebből kiderül, hogy világviszonylatban átlagosan 40,6 meccs után rúgják ki az edzőt.

A legtürelmetlenebbek a bolíviai klubvezetők, ahol 11,3 mérkőzésenként köszönik meg az edzők munkáját. Azaz csapatonként 9,1 edző jut a vizsgált öt évre. A dobogót Tunézia és Algéria alkotja 8,3, illetve 7,9 edzővel, míg a román a Liga 1 5,9 edzővel az „előkelő” 13. helyen található. Ha viszont csak Európát vesszük alapul, akkor alig hat „türelmetlenebb” bajnokságot találunk: Bosznia-Hercegovinát, Ciprust, Montenegrót, Albániát, Szerbiát és Észak-Macedóniát. Nem meglepő módon tehát a Balkán országait. A nyugat-európai országok közül némi meglepetésre Svájcban a legrövidebb az edzők élete egy-egy kispadon: 4,6 edzővel öt év alatt a 17. helyen állnak. A másik végletet Svédország, Észak-Írország, Izland és az Amerikai Egyesült Államok alkotja alig 2,6 edzővel öt év alatt. Azaz átlagban közel két és fél évet dolgozhat az edző.

Ami a Kolozsvári CFR-t illeti, az elmúlt öt évben 7 edzőt fogyasztott el – azaz átlagosan 26 bajnoki jut egy szakembernek. Ezzel Romániában a harmadik helyen állnak a „vasutasok”, a FCSB és az Astra ugyanis 10 edzőt fogyasztott az elmúlt öt évben, azaz 17,5 meccsenként váltották le a trénereket.

A kolozsváriak jelenlegi mestere, Dan Petrescu viszont jócskán „túlteljesített” eddig, hisz az első mandátumában 37, a másodikban pedig már 56 meccsen ült a kispadon.

Sajnos a CIES a másik három erdélyi csapatról, azaz a Sepsiről, a Gaz Metanról és a Hermannstadtról nem tudott megbízható adatokat gyűjteni az elmúlt öt szezon mindegyikéről, így ők nem szerepelnek a listájukon.

De térjünk még vissza néhány sor erejéig a klubokra a nagyvilág viszonylatában. Miközben ugyanis a bolíviai Club Real Potosinál az elmúlt öt évben húsz edző fordult meg, átlagosan 11 mérkőzésen kapva bizalmat, addig 30 olyan klubcsapat is van, ahol nem volt edzőcsere az elmúlt öt évben. Az ismertebbek közé tartozik a belga Waregem (197 mérkőzés), a skót Aberdeen (183), a dán Köbenhavn (178) vagy éppen az Újpest (160). A legszerencsésebb edzőnek pedig Diego Martin Vasquez nevezheti magát, ő ugyanis 2014 januárja óta irányítja a hondurasi CD Motagua Tegucigalpa csapatát. Azaz zsinórban 224 mérkőzésen ülhetett le a gárda kispadjára.

fotó: playtech.ro

A rovat legfrissebb hírei