Budapestről Székelyföldre


A legutóbbi idényben a Hokiklub Budapest vezetőedzője volt, ám a következő szezontól a Sapientia U23 irányításáért felel.

Jens Brändström veszi át a Sapientia U23 jégkorongcsapatának irányítását. A skandináv szakember az előző szezonban az Erste Ligában szereplő Hokiklub Budapest felkészítéséért felelt, előtte hazájában és Norvégiában dolgozott. A magyarországi munka során szerzett helyismeretén túl az is a kinevezése mellett szólt, hogy jelentős tapasztalatot gyűjtött hasonló összetételű csapatoknál – fogalmaztak az egyetemista csapatot működtető Székelyföldi Jégkorong Akadémiánál.

A Sapientia U23 fennállásának első idényét finn edzővel játszotta le, a másodikban kanadai-székely páros irányította, a harmadik évadnak pedig egy svéd szakemberrel vág neki. Jens Brändström jelenleg még Budapesten tartózkodik, de nagy lelkesedéssel mesélt arról, hogy milyen várakozásokkal, célokkal érkezik hamarosan Székelyföldre.

– Amikor a szakmai igazgató bemutatta nekem az akadémia vízióját, kimondottan izgalmasnak találtam. Gondolkodtam, mivel tudnék hozzájárulni ehhez, hogyan tudnám segíteni a játékosokat, hogy minél többet fejlődjenek a következő szezon során. Ez volt az, ami felkeltette az érdeklődésem. Közben azt éreztem, hogy sikerült kellőképpen megismernem az itteni jégkorongéletet, ezért szerettem volna itt folytatni – fogalmazott a vezetőedző a klub hivatalos oldalának.

A következő szezonban egyértelműen profizmusra és kiváló együttműködésre számít, mert ez ad lökést a fiúknak, így tudnak minden nap valami újat tanulni. Bemutatkozójából kiderült, milyen elvek határozzák meg a jégkorongról és általában a sportról való gondolkodását.

– Az edzői filozófiám, amit érvényesíteni akarok, nagyon röviden összefoglalható: kemény munka és szenvedély. Gyors hokit szeretnék játszani, úgy, hogy közben az ügyesség, a technikai készségek is maximálisan érvényesülni tudjanak. A svéd stílust próbálom minél inkább alkalmazni..

A sapientiás fiúk sajátos helyzetben vannak, hiszen a profi jégkorong küszöbén állnak, és szeretnének belépni oda. Brändström korábbi állomáshelyein gyűjtött tudása ebben különösen nagy segítségükre lehet.

– Az Erste Ligában, Svédországban és Norvégiában is dolgoztam hasonló helyzetben lévő játékosokkal, ami elég sok értékes tapasztalattal járt. Először is minden játékosnak meg kell értenie, hogy a legnagyobb erény az akarat és az elkötelezettség. Hogyha nem dolgozol keményen, valaki más el fogja végezni a szükséges munkát, és a helyedre fog lépni. Nagy hangsúlyt fogunk fektetni a technikai készségek fejlesztésére. Ugyanakkor azt is szeretném, ha a játékosaim átlátnák a teljes képet, ezért igazán magas szintű taktikai felkészítést igyekszem nekik biztosítani – tekintett előre a vezetőedző.

Fotó: szja.ro / Somogyi Viktor

A rovat legfrissebb hírei