Négy erdélyi csapat indulna ott, ahonnan a dánok menekülnek


Egyelőre nem tudni, pontosan hány csapat indulhat és milyen szakaszban csatlakozhatnak.

Radikális változások előtt áll az európai kézilabda, azt pedig egyelőre még nem tudni, a következő szezonban hány erdélyi csapat kaphat benne helyet. Mint ahogy azt sem, melyik szakaszban csatlakozhatnak.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) korábbi döntése értelmében a Bajnokok Ligájában 28-ról 16 csapatra csökkentették a résztvevők számát. Az eddigi EHF-Kupa immár Európa Liga néven fut majd, amelynek csoportjaiban 24 gárda juthat be, míg az egykori Challenge Kupa helyét az EHF-kupa veszi át 56 csapattal. Romániának jelenleg négy-négy helye van a férfiak és a nők mezőnyében egyaránt, ám a klubok reményei szerint ezt wild cardok révén akár további három hellyel is ki lehetne egészíteni.

A tortából természetesen az erdélyi klubok is ki szeretnék vennék a maguk szeletét, főleg, hogy a Nagybányai Minaur mind a férfi, mind a női bajnokságban a harmadik helyen zárta a koronavírus-járvány miatt csonkává lett szezont, míg a Potaissa Torda a fiúk mezőnyében a második helyen végzett. Egyelőre azonban még sok a kérdőjel.

Ami biztos, hogy a nőknél a Ramnicu Valcea indulhat a Bajnokok Ligája csoportkörében, a Bukaresti CSM pedig reméli, wild cardot kap és maga is részt vehet a királykategória küzdelmeiben. Ha nem, akkor az Európa Liga csoportkörében indulhat. Mindez nagyban befolyásolja a Minaur sorsát is. A nagybányaiak mindenképpen az EL-ben vehetnek részt, csak azt nem tudni, melyik szakaszban csatlakozhatnak. Amennyiben ugyanis a CSM végül mégiscsak részt vehet a BL-ben, akkor Kerekes Éva csapata egyenesen az EL csoportkörében találhatja magát, ellenkező esetben a sorozat 3. selejtezőkörében. Jelen állás szerint a Gloria Buzau indulhat az EHF Kupában, ám további két gárda, a Besztercei Gloria és a Dunarea Braila azt reméli, ők is wild cardot kapnak. Már csak azért is mert, mert például három dán gárda, a Köbenhavn, a Silkeborg és a Randers máris lemondta a szereplést a következő idényben – anyagi okokra hivatkozva.

A férfiaknál valamivel egyszerűbb a helyzet, mivel a Dinamo Bukarest vagy kap meghívást a BL-ben, vagy az EL-ben játszik a következő szezonban. Mindez nem befolyásolja a Potaissa Torda helyzetét, Tálas Huba és Thalmaier Roland együttese ugyanis mindenképpen az EL csoportkörében kezdheti meg a szereplését. A Minaur sorsa viszont ebben az esetben is kérdéses, a nagybányaiak ugyanis vagy az EL, vagy az EHF kupában vehetnek majd részt. A Bukaresti CSM az EHF Kupában indulhat és ide szeretne meghívót kapni a HC Dobrugea Sud együttese is.

fotó: http://minaur.ro/

A rovat legfrissebb hírei