Corona-ügy: harmadolást kérnek az ügyvédek!


Június 10-én várható ítélet.

Tavaly novemberben alapjaiban rázta meg a román kézilabdát a Brassóban kirobbanó doppingbotárny. Már csak azért is, mert a Corona több tagja, akiről kiderült, hogy doppinglistás eljáráshoz folyamodott, tagja volt a világbajnokságra készülő válogatott keretnek. Azóta eltelt több mint fél év, de ítélet még nincs: a játékosok hat hónapja várják, mi lesz a büntetésük.

Ha már ők nem tehetik a dolgukat a pályán, megteszik ezt az ügyvédeik: azt kérik, harmadolják az érintett 17 játékos eltiltását, amely ne haladja meg a már a pálya szélén töltött időszakot!

A Gazeta Sporturilor beszámolója szerint az ügyvédek arra kérik az Országos Doppingellenes Ügynökséget, hogy a sportolók tették minősítsék „felelőtlenségnek” szabálysértés helyett. Kérvényüket elsősorban három pillérre alapozzák. A sportolók ugyanis a csapatorvos utasítására vettek részt az intravénás lézeres kezelésen. Amelyről ráadásul az érintett klinika is biztosította őket, hogy ez nem sérti a doppingellenes előírásokat. Harmadsorban pedig a lányok szerződésében szerepelt egy kitétel, mely szerint nem mondhattak nemet a klub utasításainak.

Az ügyvédek azt is kérik figyelembe venni, hogy az érintett sportolók jó szándékukról tettek tanúbizonyságot: együttműködtek a vizsgálatok során, mi több, még egy dokumentumfilm forgatásához is hozzájárultak annak érdekében, hogy mások okuljanak az ő esetükből.

Mindezek fényében kérik az ügyvédek, hogy az Országos Doppingellenes Ügynökség vegye figyelembe az arányosság elvét: tehát a büntetés mértéke ne legyen nagyobb a tett súlyosságánál. Amely tett szerintük nem súlyosabb, mint a felelőtlenség.

Hogy mindez mennyire hatja meg az ítészek szívét, az elvileg június 10-én kiderül. Amennyiben igen, akkor gyakorlatilag a sportolók eltiltása véget is ér, a következő szezonban már pályán lehetnek. Ellenkező esetben viszont további eltiltásra számíthatnak.

fotó: zilesinopti.ro

A rovat legfrissebb hírei