Az erdélyiek egyet akarnak, a bukarestiek mást


A focit leszámítva a vízilabda az utolsó nagy labdás játék, amit lefújnának.

A labdarúgást leszámítva – ahol a gazdasági érdekek ezt nem teszik lehetővé – minden más labdás csapatjátékban bejelentették a szezon végét Romániában. Utolsóként a vízilabda-bajnokságot zárták le időnap előtt a koronavírus miatt. A kérdés már csak az, lesz-e bajnoka a 2019-2020-as évadnak?

A Román Vízilabda Szövetség eredetileg május 28-át jelölte meg, mint az a napot, amelyen végleges döntést hoznak az ügyben. Ehhez képest 30-án Calin Gavrus szövetségi elnök azt nyilatkozta az Agerpres román állami hírügynökségnek, hogy kedden, június 2-án adnak majd végleges választ. Egy biztos: „a bajnokságot nem tudjuk folytatni”, jelentette ki.

Gavrus kendőzetlen őszinteséggel azt is elárulta, a bajnokság nagyjai, azaz a jelenlegi tabella első négy helyezettje totálisan más állásponton vannak a befejezés módját illetően. A listavezető Steaua és a harmadik helyezett Dinamo érthetően szeretne bajnokot avatni és az érmeket is kiosztaná. Ezzel szemben a második helyezett Nagyvárad és a negyedik Corona Brassó nem hirdetne bajnokot és nem osztana ki érmeket.

Abban viszont mindannyian egyetértenek: a szezont végleg le kell zárni.

Ilyen körülmények közepette nem lesz könnyű dolga a szövetségnek kompromisszumos megoldást találnia, ráadásul az európai példák sem „segítenek”: Spanyolországban és Oroszországban az aktuális helyezés alapján hirdettek bajnokot és végeredményt. Ezzel szemben Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Szlovákiában és Franciaországban nem hirdettek bajnokot, míg Szerbiában, Görögországban, Montenegróban, Törökországban és Németországban még nem született végleges döntés. Egyedül Horvátországban latolgatják a folytatás lehetőségét – szabadtéri medencékben.

Ami a nyolc csapatos férfi élvonal többi erdélyi csapatát illet, az Amefa Arad a 6., a Poli Kolozsvár pedig a 8., azaz utolsó helyen várja a végső döntést.

A rovat legfrissebb hírei