Finn kapusedző a székelyföldi akadémiánál


A svéd vezetőedző után, a kapusokkal finn szakember fog foglalkozni.

 A Sapientia U23 jégkorongcsapat élére kinevezett svéd Jens Brändström után újabb skandináv tréner csatlakozik a Székelyföldi Jégkorong Akadémiához. A finn Aleksi Jääskeläinen is Csíkkarcfalvára helyezi át a székhelyét. A 45 éves edző feladata a kapusedzők továbbképzése és az SZJA központjaiban készülő kapusok felkészítése lesz.

Aleksi Jääskeläinen 18 éves edzői tapasztalattal a háta mögött érkezik Székelyföldre. Pályafutását Finnországban kezdte, ahol különböző korosztályos csapatok mellett dolgozott. Ezt követően Kínába került, ahol az orosz második vonalban, a VHL-ben szereplő Kunlun Red Star Heilongjiang kapusedzője volt. Az elmúlt két idényben az Erste Ligában, a Hokiklub Budapestnél tevékenykedett. Ezen kívül 15 éven keresztül dolgozott NHL-es, KHL-es, AHL-es vagy éppen finn első osztályú játékosokkal profi kapusoknak rendezett nyári táborokban.
 
Jääskeläinen nem ismeretlenül vág bele a székelyföldi kalandba, hiszen azon túl, hogy edzősködött a régióban, más módon is kapcsolatba került az SZJA-val.
 
„Rengeteg jót hallottam a Székelyföldi Jégkorong Akadémiáról, és van néhány barátom, aki dolgozott itt. A velük folytatott beszélgetések egyértelműen meggyőztek, hogy ez az a hely, ahol dolgozni szeretnék” – nyilatkozta kinevezését követően a finn edző. Majd arról is beszélt, hogy milyen elvek mentén szeretne bekapcsolódni a székelyföldi hokimozgalomba.
 
„Nagyon nyitottan állok hozzá az SZJA-s munkához. Szeretnék egy kis finn ízt hozni az itteni kapusképzésbe. Maga a játék a világon mindenhol ugyanaz, a célom, hogy segítsek a hokikultúra fejlesztésében. Számomra edzőként a legfontosabb, hogy minden nap tanuljanak valami újat a játékosok, dolgozzanak keményen, de élvezzék is, amit csinálnak, okozzon örömet a munka számukra” – mondta Jääskeläinen.
 
Fotó: szja.ro

A rovat legfrissebb hírei