Gyászol a kolozsvári sportélet, elhunyt Vizi Imre!


Vizi Imre a kolozsvári közélet egyik legkiemelkedőbb személyisége volt úgy sportolóként, mint később pedagógusként.

Gyászol a kolozsvári közélet: 83 éves korában elhunyt Vizi Imre, aki előbb sportolóként a kosárlabdapályán, majd pedagógusként a katedra mögött és iskolaigazgatóként is maradandót alkotott.

Vízi Imre 1936. október 7-én született a Kolozs megyei Jegenye településen. Amint azt az egy évvel ezelőtt az U-BT Kolozsvár hivatalos honlapjának adott interjújában elmesélte, kamaszként előbb inkább a foci érdekelte, 1952-ben a Kolozsvári CFR ifistája is volt. Barátai azonban a kosárlabda felé csábították, majd 1957-ben tagja lett a Sárosi Elemér által életre hívott  Știința-UMF csapatának, amely gyakorlatilag a jelenlegi U-BT jogelődje. A technikás, elegáns játékáért csodált Vizi ezt követően 17 éven keresztül, 1974-ig játszott a kolozsvári csapatban, közben pedig a román válogatottban is pályára lépett nagyjából 200 alkalommal. A nemzeti csapat tagjaként részt vett 1959-ben az Isztambulban megrendezett Európa-bajnokságon.

Pályafutása egyik emlékezetes pillanata volt, amikor 1964-ben a világ legerősebb bajnoksága, az észak-amerikai NBA sztárjai Kolozsváron léptek pályára gálameccsen a város válogatottja ellen. A mérkőzést a labdarúgó-stadionban kialakított pályán rendezték, mintegy 10.000 néző előtt, Vizi Imre pedig 24 pontot szórt a földkerekség legjobbjai ellen. „Senki, egyetlen meccsen sem jutott 24 pontig ellenük azon a turnéjukon”, emlékezett vissza az említett interjúban. Teljesítményéért ajándékot is kapott a vendégektől: egy karikatúrát, amelyet valamennyi amerikai játékos aláírt.

Időközben elvégezte a Babeș-Bolyai Tudományegyetem matematika-szakát, visszavonulása után pedig nem csak tanított Kolozsvár olyan patinás iskolásaiban, mint az Apáczai Csere János, vagy a Báthory István Elméleti Líceum, de előbbit igazgatóként is vezette. Közben matematikai szakíróként publikált.

„Néhány éve egy üzletben hozzám lépett egy 70 körüli úr. Bemutatkozott és elmondta, hogy fiatal korábban az U-nak szurkolt. Odahívta leány unokáját is és elmondta neki, ki vagyok. Ezek a dolgok nagyon sokat jelentenek számomra, bizonyítják a U szellemiségét. Látványosan, elegánsan játszottunk akkoriban. Sportolók voltunk, a szó igazi értelmében. Nem ezt az erőkosárlabdát játszottuk, mint most, játékunk sokkal inkább az egyéni képességekre támaszkodott. És főleg nem pénzért játszottunk, pusztán a sport szeretetéért. Némi pénzt csak akkor kaptam, amikor a válogatottban léptem pályára”, emlékezett vissza a nevezett interjúban tavaly áprilisban.

Vizi Imre 83 évesen, 2020. június 2-án távozott a mennybéli kosárlabdapályákra! Nyugodjon békében!

fotók: u-bt.ro

A rovat legfrissebb hírei