Nagybánya újra csúcsra jutna


Letaszítanák a trónról a magyar bajnokságot.

 Nagyon úgy fest, hogy az elmúlt években megszokott kétpólusú női kézilabda-bajnokság a múlté lesz a következő idénytől.

A hamvaiból újraépülő Nagybányai Minaur komoly csapatot rak össze, amely akár a bajnoki elsőségre is esélyes lehet. Könnyen meglehet, hogy a Bukaresti CSM és a CSM Ramnicu Valcea vetélytársat kap, ami a bajnoki aranyat illeti.
 
A nagybányai női kézilabdának hagyománya van, hiszen az elmúlt években román bajnoki címet is sikerült bezsebelniük, míg a Bajnokok Ligája állandó résztvevője volt. Csakhogy az akkor még Nagybányai HCM néven futó alakulat egyik pillanatról a másikra összeomlott.
 
Három évre rá, hogy a HCM eltűnt és a Mianaur színre lépett újfent aranyos reményekkel vághatnak neki a szezonnak. A Costica Buceschi által vezényelt bányaiak nem kevesebb, mint kilenc új igazolással tűntek ki a járványos szünetben.
 
Első körben máris hatalmas csatát nyertek a nagybányaiak a Bukaresti CSM-vel. Sikerült ugyanis megszerezniük a román női kézilabda következő csillagát a 24 esztendős Laslo Cristinat a Brassói Coronától. Laslót sokan Cristina Neagu utódjának tekintik. Laslo mellett sikerült tovább top játékosokat igazolniuk átlövő posztba. Egyikőjük a szerb Jelena Lavko, míg a másik a svéd Mikaela Massing. Kapusposztra érkezett a szintén svéd Filippa Idehn és tárgyalásokba vannak a beállós Linn Blohmmel.
 
Ha ezen nevek nem lennének elegek, akkor itt van még az a névsor, akikkel szintén egyességre jutottak: a szerb Jovana Kovacsevics, Angela Cioca, Ana Maria Tănăsie, a brazil Larissa Araujo, valamint a japán Asuka Fujita.
 
Nagy kérdés ugyanakkor az is, hogy a tréner lánya Eliza Buceschi hol folytatja. A román válogatott irányítóját a Beszterce is megkereste, de egyre nagyobb az esély arra, hogy Nagybányán szerepeljen.
 
Egyébként a többi csapat sem aprózza el. A SCM Rm. Valcea megszerezte a szerb Zeljka Nikolics, a norvég Maren Nyland Aardahl, valamint a német Evgenija Minevskaja aláírását. Ezzel egy időben a Bukaresti CSM-hez írt alá a francia Siraba Dembele és a spanyol Alexandrina Barbosa Cabral.
 
Ezen Top3 alakulat mellett a kisebbek sem akarnak lemaradni. A Besztercei Gloria megszerezte a spanyol válogatott két játékosát Zoqbi de Paulat, illetve Almudena Rodriguezt, továbbá Ana Maria Măzăreanut és Raluca Băcăoanut.
 
A Gloria Buzau sem aprózza el az igazolásokat, vagy épp a Nagydisznód sem. Előbbiek Dijana Ujkics, Bobana Klikovac (mindketten szerbek), illetve a montenegrói Andjela Janjusevics aláírását szerezték meg, míg utóbbiak két lengyel válogatott játékossal erősítettek Sylwia Lisevska és Aleksandra Zych személyében.
 
Mindezen igazolásokat figyelembe véve a román sportsajtó úgy tekint az előttünk álló idényre, amely során a romániai bajnokság lesz a legerősebb, letaszítva ezzel a magyar bajnokságot.
 
Fotó: 2mnews.ro
 

A rovat legfrissebb hírei