Leporolt forgatókönyv


Két versenynaptár javaslattal állt elő a Román Kosárlabda Szövetség, végül a pár éve még megszokott kiírás lett a befutó.

 Döntés született arról, hogy milyen formában fog zajlani a román élvonalbeli kosárlabda-bajnokság 2020/2021-es idénye. A szakszövetség visszatér a korábban bevett és bevált gyakorlatához.

Vagyis az elmúlt két szezonnal ellentétben, amikor értékcsoportok szerint zajlottak a küzdelmek, visszatérnek a hagyományos lebonyolítási rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy a küzdelmek egy csoportban fognak zajlani, majd az alapszakaszt a felsőházi és az alsóházi rájátszás követi. Ezt követően jön majd az egyenes kiesésig szakasz a negyeddöntők párosításaival, amelyek az egyik fél harmadik győzelméig tartanak. Kivételt képeznek az alsóházi meccsek, illetve a kisdöntő, amely az egyik fél második győzelméig tart majd.
 
Mindezen módosítást nem zavarja majd a létszám. A szövetség egyébként július 15-ig várjak a csapatok nevezését, míg az átigazolási piac augusztus 3-án nyit, amely az első hivatalos bajnoki mérkőzést megelőző 72 óráig tart.
 
A férfiak bajnoki menetrendjének, illetve a Román Kupa sorsolását augusztus 24-én tartanák, míg a hölgyekét egy nappal később.
 
A férfiak bajnoki kiírása a tervek szerint október 10-én rajtol és a tervek szerint június 12-én érne véget. Kikötés a klubok számára, hogy minimum két ifjúsági csapatot kell nevezzenek a különböző korosztályos bajnokságokban, de nem lesznek kötelesek 3x3-as csapatot is nevezni. Ami a légiós korlátozásokat illeti: hat légiós nevezhető egy mérkőzésre, továbbá a bajnokságban kötelező módon pályán kell legyen egy U23-as hazai játékos. Utóbbi a Román Kupában két főre módosul
 
A hölgyek pontvadászata október 3-án rajtolna és május 15-én érne véget a kiírás. A női bajnokságban, illetve a kupában a mérkőzések során két hazai játékos kell kötelező módon a pályán legyen, akik közül egy U23-as. Ugyanakkor módosul a nem európai (non-eu) szabály és a következő idényben már három nem uniós tagállambeli sportolói is felírható a nevezési lapra.
 
Fotó: sepsi-sic / facebook

A rovat legfrissebb hírei