Szintet lép a jégkorong akadémia


Megkezdődött a kollégium építése Csíkkarcfalván.

 Újabb stratégiai jelentőségű épülettel bővül a Székelyföldi Jégkorong Akadémia. Csíkkarcfalván a Felcsíki Műjégpálya, valamint az orvosi és metodikai központ szomszédságában a következő hónapokban egy kollégium építése zajlik majd. Egy szimbolikus első, képzeletbeli kapavágással és rövid ünnepséggel elstartolt a munka.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia első éveinek egyik fontos célja az volt, hogy megteremtse a magas színvonalú utánpótlásképzéshez szükséges infrastruktúrát. A jégpályák számának növekedése, illetve az orvosi és metodikai központ felavatása egy-egy lépést jelentettek ezen az úton. Ebbe a sorba illeszkedik az a kollégium is, amelynek építése elkezdődött.
 
A Felcsíkon épülő létesítmény 72 férőhelyes lesz, amelyhez csatlakozik egy 30 fős vendégszárny is. A cél, hogy a fiatal jégkorongozók egy kényelmes, otthonos, a fejlődésüket elősegítő térben éljék a mindennapjaikat. Ennek jegyében helyet kapnak a kollégiumban tanulók, közösségi terek, konyha, étkezde, büfé is, de lesz orvosi szoba és konferenciaterem is. A tervek szerint a 2022-23-as idény kezdetén a székelyföldi fiatal jégkorongozók már be is költözhetnek. A beruházás első, már leszerződött fázisának értéke 9.097.108 RON, a becsült összérték pedig 18.424.837 RON.
 
„Mielőtt a munkagépek teljesen birtokba vennék a területet, amelyen a magyar kormány támogatásával felépülhet a létesítmény, egy összejövetellel kívántunk nyomatékot adni a fejlesztés jelentőségének, várható pozitív hatásainak. A péntek délutáni ünnepségen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, valamint Magyarország Főkonzulátusának képviseletében Soós Zoltán konzul. A rendezvény házigazdája Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke volt.” – áll az akadémia közleményében.
 
Bevezetőjében Tánczos Barna az akadémia megálmodásának a körülményeiről mesélt, és röviden ismertette az épülő kollégium küldetését. Az új létesítmény a kiemelt akadémiai képzésben kap majd fontos szerepet, a legtehetségesebb jégkorongozók lakhatnak majd benne. A múltidézés során kitért azokra is, akik támogatására szükség volt az intézmény működéséhez.
 
Az anyagi forrásokat biztosító magyar kormány képviseletében Potápi Árpád János beszélt a beruházás jelentőségéről. Mondandójában a Nemzeti Összetartozás Napjára utalt vissza. A határon kívüliség az államtitkár megfogalmazásában minden magyar identitásának alapját képezi függetlenül attól, hogy a csonka Magyarországon, vagy valahol máshol él a világban, hiszen el van választva nemzettársaitól. A sikertelen 20. század után a magyarság célja, hogy egy nyertes évszázaddá alakítsa a következőt. Ennek a törekvésnek a részeként kell tekinteni a sportra is.
 
„Kell beszélni nemzeti sportról, hiszen az identitásunk alapja a sport is. A sport által gyermekeink egészségesebbek lesznek, közösségben, magyar közösségben nevelkednek, majd ennek a közösségnek szereznek dicsőséget. Ezt szolgálja a csíkkarcfalvi beruházás is” – összegezte az államtitkár.
 
Kelemen Hunor arra a szellemiségre, optimista hozzáállásra hívta fel a figyelmet, amelyre szükség volt az akadémia létrehozásához. Mint mondta, meg kell álmodni valamit, partnert kell találni, és meg kell valósítani.
 
„Az elmúlt évszázadban itt, Székelyföldön megtanultuk, megtanították, hogy nem siránkozni, nem bánkódni kell, mert úgysem tudjuk megváltoztatni azt, ami mögöttünk van, hanem építkezni kell” – mondta a szövetségi elnök.
 
Az ünnepség zárásaként egy időkapszulába elhelyezték az épülő kollégium tervrajzait, valamint Márton Áron jelmondatát, amely úgy hangzik: „Non recuso laborem”, azaz „Nem futamodok meg a munkától.” Ezzel egy időben Farkas Árpád csíkkarcfalvi plébános megáldotta az épület helyszínét.
 
Fotó: szja.ro

A rovat legfrissebb hírei