Tamás Nándor: Irány az Európa Liga!


Nyert és a dobogón végzett a székely támadó csapata, kiesett az NB I elmúlt 15 évének legsikeresebb együttese.

A következő szezonban akár az Európa Liga selejtezőiben is pályára léphet Tamás Nándor, miután csapata, a Puskás Akadémia a magyar élvonalbeli labdarúgó bajnokság szombati utolsó fordulójában 2-1-re legyőzte a Honvéd együttesét és ezzel megszerezte a bronzérmet. A klub fennállásának legjobb eredménye egyben azt is jelenti, hogy a felvidéki Hornyák Zsolt csapata kvalifikálta magát az Európa Liga selejtezőjének első fordulójába.

A Puskás Akadémiának győznie kellett ahhoz, hogy biztosan megelőzze a Mezőkövesdet, de nem várt rá könnyű ellenfél: a kupagyőztes Honvéd. A fővárosiak meg is szerezték a 23. percben Mayron Goerge góljával, ám Nagy Zsolt alig három minutummal később egyenlített, majd a 83. percben Luciano Slagveer a hazaiak győzelmét jelentő találatot is megszerezte.

Tamás Nándor sérülés miatt nem léphetett pályára a mérkőzésen, így a 19 éves kézdialmási tehetség 7 bajnokin lejátszott 106 perccel és egy góllal zárta a szezont.

Még reménykedhetett a dobogó és az európai kupaindulás megszerzésében a Mezőkövesd is, amelynek azonban győznie kellett volna a már bajnok Ferencváros otthonában és bíznia abban, hogy a Honvéd pontot szerez Felcsúton. Nos, a sárga-kékek hiába tartották jól magukat az Üllői úton, Tocmac Nguen 41. percben szerzett góljával a Ferencváros győzelemmel ünnepelte a klubtörténelem 31. bajnoki címét, egyben 11. címvédését – amelyre legutoljára 1996-ban volt példa. Ráadásul a Fradi 54 mérkőzésre bővítette hazai veretlenségét. A Mezőkövesdnek meg kellett elégednie a 4. hellyel – ami szintén klubrekord.

Ennél is ádázabb csata folyt a bennmaradásért, az utolsó forduló előtt még az Újpest, a Kisvárda, a Paks és a Debrecen is a kiesés elkerüléséért küzdött. A legnehezebb helyzetben a Debrecen állt, amelynek mindenképpen nyernie kellett volna a Paks ellen. Mivel ez nem sikerült, az 1-1-es döntetlen azt jelentette, hogy az NB I elmúlt 15 évének legsikeresebb csapata kiesett! Úgy, hogy a tavalyi szezont még a harmadik helyen zárta.

Bennmaradt tehát a magyar élvonal „legerdélyibb” csapata, a szatmárnémeti Cornel Enét, a nagybányai Claudiu Bumbát és a gyulafehérvári Cosmin Vatcát foglalkoztató Kisvárda. Amely Nemanja Obradovics és Fernando Viana góljaival 2-0-ra nyerni tudott Diósgyőrben – az erdélyiek közül csak Ene kapott lehetőséget, ő a 73. percben állt be.

Magyarországot tehát a Bajnokok Ligája selejtezőiben a 13 pontos előnnyel élen végző Ferencváros képviseli a 2020-2021-es szezonban, az Európa Liga selejtezőjében pedig az ezüstérmes MOL Fehérvár, a bronzérmes Puskás Akadémia, valamint a Magyar Kupát megnyerő Honvéd. Mindannyian már az első körben elkezdik a küzdelmet a nagy cél, a csoport elérése felé vezető úton.

fotó: pfla.hu/mlsz.hu

A rovat legfrissebb hírei