Jégpálya épül Marosvásárhelyen


Marosvásárhelyt is beapcsolják a vérkeringésbe.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia működésének alapfeltétele, hogy a régió minden pontján legyenek elérhetőek azok az edzésfeltételek, amelyek az egységes, minőségi munkát lehetővé teszik. Mára Székelyföld legtöbb pontján már hazai jégen készülhetnek a kishokisok. Marosvásárhely volt eddig az egyetlen megyeszékhely, ahol a jeges sportok gyakorlására nem voltak megteremtve az infrastrukturális feltételek. A helyzet azonban hamarosan itt is megváltozik, hiszen elkezdődött a sátortetős jégpálya építése.

A marosvásárhelyi hokis közösségnek sok türelemre és kitartásra volt szüksége az utóbbi időszakban, hogy megmaradjon a sportág mellett úgy, hogy közben nem állt rendelkezésére saját műjégpálya. Mióta csatlakoztak az akadémiához, egyértelmű volt, hogy meg kell teremteni a megfelelő infrastruktúrát a fejlődésre.

Mostanra minden akadály elhárult, és a terep előkészítésével meg is kezdődött a sátortetős műjégpálya építése. A vásárhelyi jégkorong újjáélesztése Maros Megye Tanácsának és a Marosmenti LEADER Egyesületnek is szívügyévé vált. A jelenlegi építkezést az SZJA velük partnerségben kezdte meg, a területet pedig, amelyen a létesítmény állni fog, a marosszentgyörgyi önkormányzat bocsátotta a rendelkezésünkre.

A vásárhelyihez hasonló ballonpálya működik már Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az épülő jégpályához tartozó öltözőkonténereket megvásároltuk, és le is szállították. Ezeket ideiglenesen a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház rendelkezésére bocsátottuk, hogy lehetőségeinkhez mérten mi is segíteni tudjuk a koronavírus elleni munkájukat.

A tervek szerint a jégpálya már idén ősszel, a szezon elején megnyitja kapuit. Várhatóan szeptemberre kerül minden a helyére, ekkor szállítjuk át a jelenleg gyógyszerraktárként hasznosított öltözőket is.

A maros megyei beruházás hatalmas jelentőséggel bír, ugyanis egy népes hokiközpont, egy népes közösség jut most hozzá a lehetőséghez, hogy az év nagyobbik részében otthonához közel űzhessen jeges sportokat. Természetesen arra számítunk, hogy az új infrastruktúra a vásárhelyi központunk gyors bővülését, a gyereklétszám ugrásszerű növekedését fogja eredményezni. Ennek következtében néhány éven belül kiépülhet egy igazán erős jégkorongműhely. Hamarosan tehát azt is elmondhatjuk, hogy Székelyföld minden térségében jelen vagyunk, 8 központban a megfelelő infrastruktúrát használva edzenek a növendékeink.

Maros Megye Tanácsa, a Marosmenti LEADER Egyesület és Marosszentgyörgy önkormányzatának segítségével nemcsak a versenysportolók számára nyitunk meg új lehetőségeket, hanem a tömegsport terén is céljaink vannak. Bízunk benne, hogy a Csíkszéken, Gyergyószéken és Háromszéken kiváló eredményekkel működő Korisuli programunk elindításával több ezer Maros megyei kisiskolás tanul meg korcsolyázni.

A rovat legfrissebb hírei