Magyarellenes rigmusok a FCSB ünnepén!


Köztörvényes bűnöző diktálta a tempót, a magyarokat gyalázták a szurkolók.

Borítékolható volt, hogy nem maradhat magyarellenes felhangok nélkül a labdarúgó Román Kupa döntője, tekintve, hogy a bukaresti FCSB ellenfele a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK volt. A mérkőzést az esélyeknek megfelelően a fővárosiak nyerték, akik „magukhoz méltó módon” meg is ünnepelték a győzelmet.

Pedig a koronavírus miatt a szurkolók nem is léphettek be a döntőnek otthont adó ploiesti stadionba. Csakhogy a hazatérő játékosokat a Berceni-ben található edzőközpont bejáratánál várták a szurkolók. Aki az „ünneplés” során nem feledkeztek meg rólunk, magyarokról se. „Románia a mi hazánk, pisilünk a ti Magyarországotokra”, skandálták többek között. A gsp.ro által készített videofelvételek tanúsága szerint a férfi nemi szervet is kapcsolatban hozták a magyarsággal, amelyet az oly közkedvelt szitokszóval, a bozgorral illettek, ami hazátlant jelent.

A rigmusokat a szurkolók vezére, George Mustata diktálta. Az a köztörvényes bűnöző, aki nemrég szabadult hat évnyi börtönbüntetéséből. A férfit több rendbeli erőszak, gyilkossági kísérlet és védelmi pénzek kierőszakolása miatt ítélték el.

Jucătorii lui FCSB, scandări xenofobe după succesul cu Sepsi: „Ne p***m pe Ungaria voastră! Să-ți dăm la m**e bozgore"

La câteva zeci de minute după miezul nopții, autocarul echipei a pătruns în interiorul bazei, escortat de cei peste 200 de fani, care n-au respectat măsurile de distanțare socială. În afara cântecelor obișnuite, Gheorghe Mustață, cel mai vocal lider al suporterilor FCSB, a dat tonul scandărilor xenofobe la adresa Ungariei.

Az eset kapcsán felszólalt Asztalos Csaba, az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács elnöke is, aki elmondta, 20 és 100 lej közötti pénzbüntetéssel sújthatják a FCSB-ét szurkolói magatartása miatt. Felhívta a figyelmet, hogy a Román Labdarúgó Szövetség is eljárást kezdeményezhet az ügyben. Asztalos emlékeztette továbbá a „szurkolókat”, hogy kedvelt klubjukban számtalan magyar nemzetiségű labdarúgó játszott az elmúlt évtizedekben, többek között olyan legendák, mint Jenei Imre vagy Bölöni László.

„Ünnepelnünk kéne, de szomorkodnom kell! Számtalanszor szembesülünk hasonló megnyilvánulásokkal, pedig mi mindig mindenkinek megadjuk a tiszteletet. Valamit tenni kéne már, hogy véget vessünk az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásoknak”, fogalmazott Cornel Sfaiter, a Sepsi klubmenedzere.

A rovat legfrissebb hírei