Vége a Káosz-ligának, vajon bennmarad-e a Sepsi?


Szerdán lejátszották az alsóház utolsó fordulóját, mégsem tudni, ki esik ki….

K-League – ez a dél-koreai labdarúgó bajnokság neve. Ezentúl azonban használhatnánk a román bajnokság kapcsán is, azzal a különbség, hogy a K nem Koreát, hanem Káoszt jelentsen! Szerdán lejátszották ugyanis a román Káosz-liga alsóházi rájátszásának utolsó fordulóját, ennek ellenére jelen pillanatban senki nem tudja megmondani, mely csapatok menekültek meg a kiesésétől és melyek maradtak bent. Mi több, még azt sem, hány csapat indulhat jövőre az élvonalban.

Kezdjük először a tényekkel!

A Sepsi Ronaldo Deaconu 26. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte az Academica Clinceni együttesét, ezzel pedig bebiztosította a 3. helyét az alsóházi tabellán. Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy simán bent maradt, de erről később. Most szögezzük le, hogy Niczuly Roland és Fülöp István végig a pályán volt, Kovács Lórántot a 72. percben cserélték le, míg Fejér Béla és Fülöp Lóránt a kispadról nézte végig a találkozót.

Volt magyar résztvevője a Dinamo és a Viitorul közötti, 1-1-re végződött találkozónak is. A bukarestieknél Kilyén Szabolcs a 90. percben lépett pályára, a konstanciaiaknál végig Tordai Árpád állt a kapuban. A marosvásárhelyi hálóőr kapuját Deian Sorescu vette be a 37. percben, alig két perccel azt követően, hogy Vlad Achim büntetőjével a vendégek előnyhöz jutottak.

A másik erdélyi gárda, a Hermannstadt kétszer is vezetést szerzett Ionut Stoica (7.) és Razvan Dalbea góljaival (79.), de nyerni nem tudott, mert a vendég Poli mindkétszer kiegyenlített, előbb Kevin Luckassen (18.) találatával, majd a veterán Andrei Cristea hosszabbításban szerzett büntetőjével.

Végezetül a legérdektelenebb találkozón a Chindia Valmir Berisha és Blaise Yameogo góljaival 2-0-ra legyőzte a Voluntarit.

Ezekkel az eredményekkel a 23 pontos Chindia és a 25 pontos Dinamo esik ki, míg a 30 pontos Jászvásár készülhet az osztályozóra. Csakhogy a Dinamo öt (!) meccsel kevesebbet játszott, mint a például a Poli. Az okot tudjuk: a koronavírus. Ugyan a bajnokságot kiíró Hivatásos Labdarúgó Liga elkészített egy menetrendet, amely szerint a bukarestieket bepótolhatnák az elmaradt találkozókat, de a Román Labdarúgó Szövetség ezt nem fogadta el.

És akkor a lehetőségek

Jogosan lehet felháborodva a Dinamo, hogy nem adatott meg neki a lehetőség, hogy ugyanannyi mérkőzésen vívhassa ki a bennmaradáshoz szükséges pontok számát, mint a többiek. Kedden a klubok képviselői úgy döntöttek, úgy szolgáltatnak igazságot, hogy nem a szerzett pontokat veszik alapul, hanem az alsóházban lejátszott meccseken szerzett pontok arányát. Ezek alapján a Chindia 0,833 ponttal végezne az utolsó helyen, a Dinamo 0,888 ponttal az utolsó előttin, míg az osztályozós helyen – és itt jön a meglepetés – a Sepsi 1,3 meccsenként szerzett ponttal.

Csakhogy a 14 klub közül 13 azt is megszavazta, hogy a következő esetben 16 csapat játsszon az élvonalban. Ebben az esetben a Chindia osztályozóra kényszerülne a második osztály harmadik helyezettjével, a Mioveni-el. A Dinamo és az amúgy a harmadik helyen végző Sepsi pedig bennmaradna.

Erről a Román Labdarúgó Szövetség Végrehajtó Bizottsága vagy a Sürgősségi Bizottsága hivatott dönteni – legkésőbb a jövő héten….

fotó: lpf.ro

A rovat legfrissebb hírei