A táv felénél lépett meg a győztes


Kritikus lesz a pénteki Királyetap. Megtizedeli a mezőnyt.

 Minden sportoló rajthoz állt a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körverseny első szakaszán, azaz a 175.62 km-es Kastélyetapján, amely ebben az évben „csak” Kovászna megyét érintette.

A mezőny Sepsiszentgyörgyről indult, majd a Kovászna – Kézdivásárhely – Bálványos –  Sepsibükszád – Barót – Sepsiszentgyörgy útvonalat követte.
 
Rögtön a rajtot követően máris akadt kiesője a szakasznak, majd szép sorjában többen is csatlakoztak hozzá. Közben a Sepsiszentgyörgy – Kézdivásárhely közti oldalszél sem könnyítette a sportolók dolgát.
 
A mezőny hamarosan háromra szakadt, de az első kettő Kézdivásárhelyen egymásra talált és innentől kezdve együtt haladtak. Kósza szökési kísérletek folyamatosan voltak, de 10 másodpercnél nagyobb előnyt senkinek nem sikerült megszereznie. Az első hegyi hajrára, Bálványosra, együtt érkezett a mezőny, ám ekkor az élboly és a leszakadt boly között egyre nagyobb lett a különbség, amely a verseny végéig folyamatosan nőtt.
 
A versenybe változás a Sepsibükszád – Mikóújfalú közti, mindössze 6 km-es, távon állt be. Ekkor a kazah Vino Astana Motors sportolója Yevgeniy Fedorov szökési kísérlete kifizetődő volt és nem tudták vele tartani a lépést. A kazah helyenként 50 km/órás sebességet diktált. Nyomába csupán a Mazowsze Serce Polski kerekese Jakub Kaczmarek bírta a tempót, de Lügetnél már ő is egy percet kapott. Sőt utóbbit Előpataknál befogták, Fedorovot viszont nem tudták, aki előnyéből végül több, mint fél percet megtartott a célig.

Utána egy több, mint 20 fős boly követte. Másodiknak a prológ harmadikja Stanislaw Aniolkowski (CCC Developement Team) ért be a célba, míg a utána a Banaszek Norbert.
 
Az élboly és az őket követő boly között már óriási volt a leszakadás. Érdekes lesz a pénteki Királyetap, amikor a mezőny Csíkszeredába költözik!
 
Kastélyetap
1. Yevgeniy Fedorov (Vino Astana Motors) 4 óra 1.21 perc
2. Stanislaw Aniolkowski (CCC Developement Team) +39 mp h. 
3. Banaszek Norbert (Mazowsze Serce Polski) ai.
 

A rovat legfrissebb hírei