Lengyel fölény Székelyföld Kerékpáros Körversenyén


A Mazowsze Serce Polski csapata lepipálta a mezőnyt!

Két félszakasszal zárult a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenye. Az utolsó nap tétje az volt, hogy képes lesz-e valaki arra, hogy a lengyel Mazowsze Serce Polski sportolóját, Jakub Kaczmareket, be tudják-e fogni.

A Tolvajos-tető – Hargitafürdő egyéni időfutam után úgy nézett ki, hogy borulni tud az előzetes papírforma, hiszen a román válogatott honosított moldávja Szergej Cvetkov meglepetést tud okozni, hiszen óriási fölénnyel nyerte meg a III. A szakaszt.

Összetettben viszont még mindig 7 (!) másodperces előnnyel vezetett Kaczmarek a záró III. B szakasz előtt.

A 122 km-es szakasz előtt nagy kupaktanácsok voltak. A csíkszeredai Szabadság téren gyülekező csapatok közül a román válogatott autójánál találhattuk a Bukaresti Steaua és a temesvári UVT Devron csapatának életben maradt sportolóit. Összesen hét sportolót, akik a záró taktikát beszélték. Ugyanakkor a másik oldalon a Mazowsze Serce Polski csapatánál is nagy volt a sürgés forgás.

A Felcsíkot és Alcsíkot magába foglaló etap során a mezőny egyben kerekezett. Felcsíkot úgy járta meg a mezőny, hogy bár voltak szökési kísérletek, azok nem voltak meggyőzőek. Az első és egyetlen csíkszeredai sprint előtt a Giotti Victoria kerekese, Frederico Zurlo, a boly élén nagyot bukott és azonnal kórházba kellett szállítani mellkasi sérülésekkel.

A sprintet végül a lengyel CCC Developement sportolója Staniszlaw Aniolkowski húzta be, aki egyébként toronymagasan nyerte meg a pontverseny összetettjét is. A kerekesek Alcsíkra rákanyarodva elengedtek négy szökevényt, akik közül a magyar Epronex sportolója Pápai Ádám végül leszakadt. Az élen maradt hármas Rudys Paul, Alessadro Baroni és Damian Papirski ért fel elsőnek a bánkfalvi első hegymenetre, majd Csíkszeredába érve négy körön át vezették a versenyt. Rudys és Baroni felváltva húzták be a Puskaporos utca végén levő hegymenetet. Előnyük viszont fokozatosan csökkent és az ötödik körre érkezve az élboly befogta őket és ezúttal két másik sportoló vette át a vezetést Martin Haring, illetve a kazah Alexandr Szemenov révén. Előnyük három körön át tartott és Haring a további három hegymenetet behúzta, amivel feljött a második helyre a hegyimenők között.

A legizgalmasabb kör viszont az utolsó maradt. Az élen haladó Haring és Szemenov egészen a Hunyadi János utca közepéig vezetett. Ekkor a CCC Developement sportolója Szymon Krawczyk az élre tört. Valósággal elrobogott a két korábbi éllovas mellett. A lengyel szökési kísérlete viszont nem volt sikeres. A mezőny hatalmas hajrát vágott ki. A cél vonalon elsőként az olasz Gallina Colosio kerekes Davide Bauce sprintelt át, majd őt követte Aniolkowszki és a Giro D’Italia 2012-ben szakaszgyőzelmet elérő Andrea Guardini.

Az összetettben viszont Jakub Kaczmarek megőrizte elsőségét miután a záró szakaszon Cvetkov nemhogy nem tudott közelebb kerülni a lengyelhez, hanem további értékes másodperceket veszített.

Összességében a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenyén a két lengyel csapat a Mazowsze Serce Polski, illetve a CCC Developement Team sportolói nagyon érett versenyzést mutattak, akikkel szemben nem volt másoknak esélyük.

III. B. félszakasz
1. Davide Bauce (Gallina Colosio Eurofeed)
2. Staniszlaw Aniolkowszki (CCC Developement Team)
3. Andrea Guardini (Giotti Victoria).

XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenye
Összetett végeredménye: 1. Jakub Kaczmarek (Mazowsze Serce Polski), 2. Szergej Cvetkov (Románia válogatottja), 3. Stanislaw Aniolkowszki (CCC Developement).
Legjobb hegyimenő: Jakub Kaczmarek (Mazowsze Serce Polski).
Az összetett pontverseny győztese: Stanislaw Aniolkowski.
A legjobb U23-as versenyző: Lukas Kubis (Dukla Banska Bystica).
A legjobb román versenyző: Szergej Cvetkov (Románia válogatottja).
A legjobb magyar versenyző: Filutás Viktor (Giotti Victoria).
A csapatverseny végeredménye: 1. Mazowsze Serce Polski, 2. Giotti Victoria, 3. CCC Developement Team.

Fotó: Halmágyi Zsolt

A rovat legfrissebb hírei