Óceániai játékosaik vezetésével védte meg címét az erdélyi gárda


Tizenegy éve csak a most döntős két erdélyi csapat nyert bajnokságot.

Csúcsrangadó, álomdöntő – bármely kifejezést használjuk, minden kétséget kizáróan igaznak minősül a román férfi rögbi-bajnokság, a CEC Bank Superliga döntőjére. Amelyen két erdélyi csapat, a Nagybányai Stiinta és a Temesvári RCM csapott össze. Az a két csapat, amelyen kívül senki nem nyert bajnokságot Romániában 2009 óta. Mindkét gárda a hetedik bajnoki címére hajtott. Az összecsapás helyszíne egy másik erdélyi város, Brassó volt.

Az elődöntőkben mindkét csapat egy-egy bukaresti ellenfelet búcsúztatott el: a bánságiak 21-20 arányban a Steauát, a máramarosiak pedig hatalmas fölénnyel, 76-19 arányban a Dinamót.

A fővárosiak elsöprése már előrevetített valamit a döntőből is, amelyet szinte végig a Stiinta irányított. Olyannyira, hogy a temesváriak csak 0-10-nél tudták megszerezni első pontjaikat, ezzel együtt a szünetre 10-10-el vonultak a csapatok.

A második félidőben aztán ismét magához ragadta a kezdeményezést a Nagybánya, újra ellépett 20-10-re, innentől kezdve pedig már nem volt kérdés, ki az új bajnok.

Az Apjok Jenő és Paul Rusu vezette nagyváradiak elsősorban óceániai játékosaik vezetésével védték meg címüket, hiszen a fidzsi .Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa 11 pontja mellett az új-zélandi Jason Fareti Tomane négy pontot hozott össze. Rajtuk kívül Paul Popoaia 5, Gigi Manole pedig három ponttal járult hozzá a sikerhez.

A másik oldalon egy másik óceániai légiós, a tongai Tevita Manumua szinte egyedül vitte a hátán a csapatot, hiszen Ionel Melinte 3 pontja mellett a temesváriak további 15 pontját ő maga szerezte.

A Nagybányai Stiinta ezzel 1990, 2009, 2010, 2011, 2014 és 2019 után hetedszer lett bajnok, egyben ő a legeredményesebb vidéki klub az országban.

fotó: facebook.com/Zimbrii

A rovat legfrissebb hírei