Nagyágyú a magyar válogatott kispadján


Megvan Jarmo Tolvanen utódja.

 A svájci válogatottal világbajnoki ezüstérmes kanadai Sean Simpsont nevezték ki a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitányának.

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) bejelentése szerint két évre szóló szerződést kötött a 60 esztendős szakvezetővel.
 
Simpson 2013-ban vezette második helyig a vb-n a svájci válogatottat, emellett nyert Spengler Kupát a kanadai nemzeti együttessel, és volt svájci bajnok az EV Zug, valamint német bajnok a München Barons kispadján, míg a Bajnokok Ligájában a Zürich Lionsszal bizonyult a legjobbnak.
 
– Klub- és válogatott szinten is sikereket ért el, ez döntött mellette. Egy szimpatikus, nagy tudású, jól felkészült szakemberről van szó, akitől azt várjuk, hogy újra építsen fel egy harcias, nyerni akaró, magyar virtusú csapatot – mondta az új kapitányról Vas Márton, a szövetség általános igazgatója.
 
Sean Simpson szeptember végén érkezik Magyarországra. Az első hetekben a mérkőzéseket járva ismerkedik majd a csapatokkal, játékosokkal, és - amennyiben a körülmények lehetővé teszik - a novemberi felkészülési tornán bemutatkozhat a válogatott kispadján.
 
Az új szövetségi kapitány az M1 aktuális csatornán elárulta, Vas néhány hónappal ezelőtt vette fel vele a kapcsolatot, az ajánlat pedig már az elején felkeltette az érdeklődését. Kifejtette, kívülről érkezve lépésről lépésre szeretné megismerni a magyar jégkorongot. Bízik benne, hogy a koronavírus-járványnak nem lesz komolyabb hatása a szezonra.
 
– A fő célkitűzés a visszajutás a világelitbe, azonban ez egy óriási kihívás is egyben. Nem könnyű, de ennek kell lennie az elérendő célnak – fogalmazott. Hozzáfűzte, a játékosok szakmai fejlesztése mellett az emberi kvalitásokra is odafigyel, valamint rutinos trénerként szeretné átadni tapasztalatait a fiatal magyar edzőknek.
 
Felidézte, a vb-ezüstig négy év alatt építették fel az út elején még fiatal svájci csapatot.
 
– Ez egy fokozatos fejlődés volt, nem egyik napról a másikra történt – szögezte le. A magyarországi munkától is azt várja, hogy fejlődés következzen be, rámutatott ugyanakkor, ez nem egy emberen múlik, hanem a közösen befektetett munkán.
 
Az eddigi szövetségi kapitánynak, a finn Jarmo Tolvanennek három év után áprilisban köszönte meg a közös munkát az MJSZ. A finn edző 2017 augusztusában vette át a férfiválogatott irányítását, első szezonjában a hazai rendezésű divízió I/A világbajnokságon vezethette a csapatot, amely a feljutásról drámai körülmények között – a britekkel játszott mérkőzés vége előtt 15 másodperccel kapott góllal – maradt le. Egy évvel később a finn szakvezető egészségi okok miatt nem tudott részt venni a kazahsztáni vb-n, míg az idei ljubljanai torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt.
 
A magyar együttes ugyanakkor februárban sikerrel vívta meg az olimpiai selejtezőt Nottinghamben, így még versenyben van a pekingi olimpiai szereplésért. Az utolsó kört – a tervek szerint – jövő augusztusban rendezik Rigában. Tolvanen első szezonjában az U20-as válogatottat is vezette, amely akkor kiesett a divízió I/A-ból.

A rovat legfrissebb hírei