Több mint 80 millió euróból épülhet sportcsarnok Brassóban


A kormány jóváhagyta a dokumentációt.

Jóváhagyta a román kormány a brassói sportcsarnok megépítésének dokumentációját, így 83 millió euróból épülhet sportkomplexum a 250.000 lélekszámú (ebből 17.000 a magyarok száma) városban.

A kormány által jóváhagyott összeg kolosszális, aminek két magyarázata van. Egyrészt, hogy nem csak egy egyszerű sportcsarnok megépítése szerepel a tervekben, hanem egy igazi sportkomplexumé. Amelyben a 10.000 férőhelyes csarnok mellett található egy kisebb, ezer fő befogadására alkalmas sporterem is, továbbá kerékpárutak, sétálók, föld alatti és föld fölötti parkolók, egy amfiteátrum, étterem és 19 ezer négyzetméternyi zöld övezet.

Másrészt a komplexum helye, ahol korábban a Városi Stadion állt, igen ingoványos, mocsaras, ezért a talaj instabilitása jelentősen megnöveli az építkezési költségeket. Érdekességképpen, az épületeket olyan pillérek tartják majd, amelyeket a mélybe fúrnak be és amelyek hossza eléri a 20 kilométert (!). További furatok gondoskodnak arról, hogy az épületek fűtésének költségeit a geotermikus hő felhasználásával tudják csökkenteni. Mi több, a tetőszerkezetre napelempaneleket rögzítenek, ezzel is hozzájárulva az áramellátáshoz.

A Bertalan-negyedben, festői környezetben megépülő 12 hektáros komplexum finanszírozásából 3 millió eurót vállalt be Brassó városa, a fennmaradó részt a fejlesztési minisztérium biztosítja. Érdekesség, hogy 2018-ban még csak 20 millió euróra becsülték az építési költségeket...

Jelen pillanatban hasonló beruházás zajlik egy másik erdélyi városban is: Nagyváradon 20,5 millió eurós költségvetésből egy 5000 főt befogadni képes sportcsarnok épül.

fotó: gsp.ro

A rovat legfrissebb hírei