Az erdélyiek az élmezőnyben, háborog a román labdarúgó-társadalom


Az öt közül csak egyik erdélyi gárda nincs „feketelistán”.

Történelme során 12. alkalommal fordult elő a román férfi labdarúgó válogatottal, hogy három mérkőzést veszített el egymás után. Négyet viszont csak egyszer, még 1979-ben. Az Izland, Norvégia és Ausztria elleni vereségek után pedig értelemszerűen mindenki a miértekre keresi a választ, Anghel Iordanescu korábbi szövetségi kapitány, akit a XX. század legjobb román edzőjének is megválasztottak, pedig máris előkapta az egyik „klasszikus” magyarázatot: az idegenlégiósok magas számát.

Ezen a szálon elindulva a Gazeta Sporturilor megállapította, hogy a Liga 1 első hat fordulójában a pályára lépő labdarúgók 33%-a volt külföldi. Ez az arány döbbenetes 70%-kal magasabb, mint a 2016-2017-es idény első hat fordulójában bevetett légiósoké.

Mi több, a 6. játéknapon már a 37%-ot is elérte a külföldiek aránya! Ráadásul az borítékolható, hogy ez az arány tovább nő majd a következőkben, tekintve, hogy a Dinamo és a Gaz Metan több légióst is szerződtetett az átigazolási időszak utolsó napjaiban, akiknek pedig még nem volt alkalmuk a bemutatkozásra.

És ha már a medgyesiek szóba kerültek: ők eddig 13 külföldi játékost vetettek be – többet, mint bárki más. A Kolozsvári CFR 12 pályára küldött légióssal a második helyen áll, a Hermannstadt pedig 11 játékossal a negyedik, míg a Sepsi 10 külföldivel a hatodik.

Az erdélyi csapatok közül egyedül az újonc UTA nem tartozik ehhez a meglehetősen kétes értékű élmezőnyhöz: az aradiak eddig három légióst küldtek pályára.

Zárásként emlékeztetnénk rá, mit is nyilatkozott tavaly Tusványoson a témával kapcsolatban Dárdai Pál. Ugyan az egykori magyar szövetségi kapitány az NB I-re célzott, mondandója a Liga 1-re is vonatkozik. „Nem az a baj, hogy a nagy csapatok, mint a Ferencváros vagy a Videoton, ahol nagy az eredménykényszer, több minőségi légióst alkalmaz, de azt már nem értem, hogy a középmezőnyben lévő csapatok, ahol jóval kisebb a nyomás, miért nem adnak több lehetőséget a fiataloknak...”

fotó: facebook.com/GazMetanMediasOficial

 

A rovat legfrissebb hírei