Székely csapatok a magyar bajnokságban


Számítanak rájuk

A koronavírus-járvány és a vele együtt járó utazási korlátozások megnehezítették a székelyföldi csapatok magyarországi szereplését a magyar utánpótlás jégkorong-bajnokságokban. Hosszas egyeztetés és bizonytalanságban eltöltött hetek után hivatalossá vált, hogy mind az U16-os, mind az U18-as anyaországi bajnokságban elindulhatnak a Székelyföldi Jégkorong Akadémia csapatai.
Az előző években már hagyományossá vált, hogy az akadémia idősebb korosztályai magyar bajnokságban is bizonyítási lehetőséget kapnak. Idén ez rengeteg nehézségbe ütközött, viszont mostanra minden akadály elhárult, és a következő hétvégén már indulhatnak is a csapataink.

Két együttessel az U16-os bajnokságban
Az U16-osok között a korábbiakhoz hasonlóan most is két gárda szerepel. Mindkét társaság október 23-án utazik. A korosztályukban másodévesnek számító játékosokra épülő első csapatunk az A bajnokságban játszik 7 mérkőzést, a többnyire elsőévesekből álló második SZJA-s együttes pedig a B csoportban lép jégre 5 alkalommal. Előbbi csapatot Sille Tamás és Bács Lóránt, utóbbit Antal Zsolt és Antal Zsombor készíti fel.
Az alapszakasz meccseit egy kiszállás alatt teljesítik a mieink. Az elért eredmények alapján alakul ki az erősorrend, és körvonalazódik a középszakasz mezőnye.
Sille Tamás, az U16-os korosztályért felelős mentoredző elmondása szerint amint lehetett, elkezdték a felkészülést. Eleinte a korlátozások miatt nem a teljes korosztállyal dolgoztak, hanem klubonként vették sorra a játékosokat. A szezon előtt orvosi vizsgálaton, fizikai, majd jeges felméréseken derült ki, hogy milyen formában vannak a srácok. A különböző tesztek és az akadémián belül lejátszott edzőmeccsek alapján határozták meg, hogy ki kerül az A, illetve B csapatba.

„Úgy gondolom, hogy a korlátozások miatt a felkészülésben a magyarországi csapatokhoz képest jelenleg le vagyunk maradva. Náluk máshogyan kezelték a helyzetet. Nekik sokkal korábban lehetőségük nyílt pótolni a lezárások miatti kiesést, hisz a vírus első hulláma után folyamatosan tudtak edzeni. Október közepén vagyunk, és még nem tudtunk bajnoki meccset játszani. A lényeg most az, hogy a srácokban maradjon meg a motiváció, a lelkesedés, és ehhez nagyon fontos, hogy ki tudjunk utazni. Ha minden rendben megy, akkor tavalyhoz hasonlóan hónapról hónapra jobbak leszünk”
– tekintett előre Sille Tamás.

Kétszer utaznak az alapszakaszban az U18-asok
A Peter Bolin és Todor Krisztián vezette U18-asok szintén jövő hétvégén utaznak ki. Rájuk az első túra alkalmával 7 összecsapás vár, és az alapszakasz során szükség lesz még egy hétmeccses kiszállásra. Az itt elért eredmények fogják meghatározni, hogy a középszakaszt milyen helyzetből várhatják.
A korosztály számára augusztus elsején kezdődött el a felkészülés. Azóta két alkalommal is háromnapos edzőtáborban vett részt minden játékos, ezeken az alkalmakon felmérték az aktuális formájukat és a felkészültségi szintjüket.
A korosztály egészéért felelős mentoredző, Peter Bolin hangsúlyozta, hogy a közös edzések és táborok alkalmával nemcsak a tesztek voltak fontosak, hanem a játékosokkal közösen az egyéni célok kijelölésére is hangsúlyt fektettek.

„Az összetartásokon minden résztvevő nagyon keményen dolgozott, és ez a legfontosabb. Vannak, akik nem tudnak most velünk jönni az első kiszállásra, de a szezon során remélhetőleg minél többen esélyt fognak kapni. Meg kell értenie mindenkinek, hogy az egyes játékosok máshogyan, más ütemben fejlődnek. Van, akinek több időre van szüksége, hogy eljusson egy adott szintre. A lényeg, hogy tovább kell dolgozni, mert anélkül nincs fejlődés” – nyilatkozta a svéd szakember.

Számítanak a székely csapatokra
A magyarországi szereplés a szokásosnál is több és bonyolultabb szervezéssel jár idén. A kiutazás előtt mindhárom együttes játékosainak és szakmai stábjának koronavírusteszten kell átesnie a határátlépés és a külföldi szereplés miatt.
Nagy Attila, az akadémia ügyvezető igazgatója szerint azonban a kiváló anyaországi partnerek példás hozzáállása miatt mindenre megoldást lehetett találni.

„Sok nyitott kérdés volt a magyar bajnoki szereplésünk kapcsán, amiket sikerült mostanra tisztázni. Köszönettel tartozunk a Magyar Jégkorong Szövetségnek és a versenybíróságnak, hogy rugalmasan kezelték a helyzetünket és a segítségünkre voltak az indulást illetően. A türelmükre és nyitottságukra azért is szükség volt, mert a román szövetség későn tartotta a közgyűlését, és ez lassította a folyamatot. Tisztában vagyunk vele, hogy senkinek nem lesz könnyű a következő időszak, mert a játékosainknak egy-egy kiszállás alkalmával sűrű menetrend szerint nagyon sok mérkőzést kell lejátszaniuk, de igyekszünk a legtöbbet kihozni a mostani sajátos feltételekből” – összegezte Nagy Attila.
 

A rovat legfrissebb hírei