Gyászol a székelyudvarhelyi sport


Elhunyt dr. Kinda László

A székelyudvarhelyi kézilabdázás egyik jelentős alakja hunyt el a hét végén a lókodi öregotthonban: dr. Kinda László nemcsak játékosként, hanem edzőként, sportorvosként és televíziósként is évtizedekig szolgálta az udvarhelyi sportéletet.

Az alábbiakban a Székelyföldi Kézilabda Akadémia nekrológja olvasható:

1941 június 9-én született Székelyudvarhelyen, a gimnáziumban érettségizett – 1957-ben ő volt a kapusa annak az udvarhelyi kézilabdacsapatnak, amely Petrozsényben megnyerte az országos nagypályás ifjúsági bajnokságot. Kézilabdázóként a fogorvosi egyetem elvégzése alatt Marosvásárhelyen, majd Csíkszeredában játszott. 1966-ban végzett az egyetemen, hazatérve a másodosztályos Akarat női kézilabdacsapatának edzője lett, az együttes 1967-ben feljutott az A-osztályba, Kinda 1972-ig, majd 1977 és 1980 között volt a csapat edzője.
 

Dr. Kinda László fogorvosként dolgozott egészen az ezredfordulóig, a nyolcvanas években a Haladás labdarúgócsapatának sportorvosa volt, illetve számos rendezvény műsorvezetője. Tevékeny része volt az 1989. december 22-i udvarhelyi eseményekben, Ceaușescu menekülése után Daciájába lyukas román zászlót tűzött és a város főtérét többször dudálva körbeautózta – a tömeg percek alatt összegyűlt.

A rendszerváltás után közéleti szerepet vállalt, 1992-ben az RMDSZ polgármesterjelöltjeként indult a helyhatósági választásokon, de alulmaradt dr. Ferenczy Ferenccel szemben. Hargita megye önkormányzatának tagja volt két cikluson keresztül, 1992 őszétől 2000-ig, később néhány évig a megyei Egészségbiztosítási Pénztár alelnökeként dolgozott. 1994 és 1996 között az UTV, majd 2005-ig a Digital 3 Televízió munkatársa volt, heti rendszerességgel készített és vezetett sportműsorokat, az UTV-nek egy évig igazgatója is volt. Mivel kiválóan ismerte a város kulturális és sporttörténetét, a rendszerváltás után számos cikk és dokumentumfilm szereplőjeként tűnt fel.

Több éve betegeskedett, utolsó másfél évét a lókodi öregotthonban töltötte, ahol szombaton érte a halál. Temetése november 18-án, szerdán délután 3 órakor lesz a református egyház szertartása szerint, a Szent Miklós-hegyi ravatalozóból a helyi temetőbe.

Fotó: Székelyföldi Kézilabda Akadémia / facebook

A rovat legfrissebb hírei