Lehetne akár magyar válogatott is, de közelebb lőtte Romániát a világbajnoksághoz


Egyetlen apró győzelemmel is előrébb jutottak a románok.

Nem tudta megszerezni történelme első győzelmét Belfastban a román labdarúgó válogatott, a szerda esti 1-1-es döntetlen mégis győzelemmel ér fel Mirel Radoi csapata számára a Nemzetek Ligájában.

Azzal ugyanis, hogy a harmadik csoportban Szerbia 5-0-ra földbe döngölte az oroszokat, Románia a második selejtezőkalapba küzdötte fel magát, ami azt jelenti, hogy a december 7-én esedékes világbajnoki selejtezők sorsolásánál elméletileg könnyebb csoportba kerülhet. A siker letéteményese Eric Bicfalvi, aki a 82. percben egyenlíteni tudott Észak-Írország ellen Nemzetek Ligája utolsó fordulójában.

Románia négy FCSB-játékossal állt fel a Windsor Parkban, de ott volt a kezdőben a Kolozsvári CFR csapatkapitánya, Mario Camora is. Az első félidő legaktívabb játékosa a FCSB két támadója, Dennis Man és Florin Tanase volt, de Bailey Peacock-Farrell kapusnak ezzel együtt sem akadt sok dolga.

A szinte teljesen eseménytelen első játékrészt követően egy meglepetésszerűen laposan elvégzett szöglet után az 56. percben Liam Boyce közelről megszerezte a vezetést a hazaiaknak (1-0).

A folytatásban mindkét csapat előtt adódott néhány komoly gólszerzési lehetőség, a valamivel veszélyesebb románok pedig a 82. percben Eric Bicfalvi révén kiegyenlítettek. A Nagykárolyban született középpályás, akinek mindkét nagyapja magyar, ezért bő öt-hat évvel ezelőtt a magyar válogatottal is szóba hozták a nevét, alig nyolc perccel korábban állt be.

Bogdan Mitrea, a Sepsi OSK védője ezzel szemben ezúttal nem kapott lehetőséget, míg a Puskás Akadémia középpályása, Alexandru Baluta a 87. percben lépett pályára.

A Belfastban elért döntetlennel Románia a B osztály 1-es csoportjának harmadik helyén végzett 8 ponttal – a 13 pontos Ausztria és a 10 pontos Norvégia mögött, de a 2 pontos Észak-Írország előtt.

Érdekesség, hogy Románia mindössze egyetlen győzelmet aratott, méghozzá a csoportelső osztrákok otthonában, csakhogy a koronavírus miatt Norvégia nem tudott kiállni vasárnap Bukarestben, így a három pontot Románia javára írta az Európai Labdarúgó Szövetség.

Ez, valamint Oroszország Szerbiában elszenvedett 5-0-ás veresége azt jelenti, hogy a világbajnoki selejtezők sorsolásánál Romániát nem a harmadik, hanem a második értékkalapból húzzák majd ki. Míg a bravúros győzelmek sorát arató, csoportelső Magyarország maradt a harmadik kalapban.…

A világbajnokságra a tíz csoport első helyezettje jut ki egyenes ágon, a csoportmásodikak pedig pótselejtezőt játszanak, többek között a Nemzetek Ligája két, a világbajnoki selejtezőn részvételi kvótát nem szerző legjobbjának győztesével.

Így nézhetnek ki a kalapok a december 7-i sorsoláson a GSP.ro szerint:
Első kalap: Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Horvátország, Németország, Hollandia
Második kalap: Svájc, Lengyelország, Svédország, Wales, Ausztria, Ukrajna, Törökország, Szerbia, Szlovákia, Románia
Harmadik kalap: Oroszország, Írország, Norvégia, MAGYARORSZÁG, Csehország, Skócia, Izland, Észak-Írország, Finnország, Bosznia-Hercegovina,
Negyedik kalap:  Görögország,  Szlovénia, Észak-Macedónia, Montenegró, Albánia, Bulgária, Fehéroroszország, Izrael, Grúzia, Luxemburg,
Ötödik kalap: Ciprus, Örményország, Feröer-szigetek, Azerbajdzsán, Észtorszag, Koszovó, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Andorra,
Hatodik kalap:  Moldova, Málta, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino

fotó: uefa.com

A rovat legfrissebb hírei