A légtér urai!


Két-két Sepsi és CFR, valamint három Gaz Metan-játékos a legjobb tízben.

Erdélyi klubok védői uralják a légteret a román labdarúgó Liga 1-ben- derül ki a CIES Football Observatory legújabb tanulmányából. A svájci statisztikai intézet ezúttal az európai ligák fejpárbaj-menőit vizsgálta meg. Rögtön hozzá kell tennünk: a védekezésben kifejtett fejpárbajok mestereit elemezte.

Ebből kiderül, hogy Kurt Zouma, a Chelsea francia védője a legjobb 96,3%-os teljesítménnyel, megelőzve az Atalanta albán bekkjét, Berat Djimisiti (95,7%), valamint a Manchester United sztárját, Harry Maguire-t (90%).

Ennél viszont minket sokkal jobban érdekel a román bajnokság, ahol némi meglepetésre a tíz legjobban fejelő védő között nyolc is valamelyik erdélyi csapatban játszik. Pontosabban hárman a Gaz Metanban, ketten-ketten pedig a Sepsiben, illetve a Kolozsvári CFR-ben.

Utóbbi két csapat rögtön megosztozik az első két helyen is. Az első Denis Ciobotariu (fotó), aki 23 fejpárbajából 20-at megnyert a védelemben, azaz 87%-ot sikerességi arányt tud felmutatni. Halkan jegyezzük meg, ezzel együtt is csak peremember a kolozsváriaknál...
A második helyen a Sepsi friss válogatottja, Bogdan Mitrea található, aki 43 párbajból 37-et nyert meg a védelemben, ezzel pedig 86%-os mutatóval rendelkezik.

A negyedik helyen a medgyesi Mihai Buteant találjuk 81,5%-os teljesítménnyel, a 6-7. helyen pedig csapattársa, a brazil Jefferson és a Sepsi csapatkapitánya, az algériai Rasid Buhenna következik 78,6%-kal. Őket követi a 8. helyen a kolozsváriak spanyol bekkje, Mike Cestor (77,8%), majd a Gaz Metan cseh légiósa, Ondrej Baco (77,3), míg a tizedik a kolozsváriak bosnyák légiósa, Mateo Susici (76,9%).

fotó: gsp.ro

A rovat legfrissebb hírei