Makettekben világbajnokok 1. - Brassó


Vágyak és projektek, pénztelenség és látványtervek - sportcsarnok-mizéria erdélyi módra.

Makettekben világbajnokok vagyunk – ezzel a címmel közölt összefoglaló cikket a minap Románia egyetlen sportnapilapja, a Gazeta Sporturilor. Ebben kilenc romániai város sportcsarnokok építésével kapcsolatos terveit mutatja be. A következő napokban ezt vesszük mi is sorra.

A mindenkori román kormányok sporthoz való viszonyulását és az ágazat (alul)finanszírozottságát hűen tükrözi a román sportolók egyre halványabb eredményei az olimpiákon, az infrastruktúra helyzetét pedig az a bizarr eset példázza legjobban, amikor néhány évvel ezelőtt a román műkorcsolya országos bajnokságot Szófiában kellett megrendezni. Mert Romániában nem volt egyetlen erre alkalmas terem sem…

Cikksorozatunk első részében Brassó helyzetét mutatjuk be – a Gazeta Sporturilor írása alapján.

A 253.000-es lélekszámú egykori szász fellegvár 2014-ben fordult az Országos Beruházási Vállalathoz a város stadionjának felújítása érdekében. Mivel elutasító választ kaptak, életbe léptették a B-tervet: egy modern sportcsarnok építését.

A (látvány)tervek el is készültek a 10.000 főt befogadni képes létesítményről, amelyben sportesemények mellett koncertek, konferenciák, kulturális események is helyet kaphatnak. Amennyiben a 10%-os magyar lakossággal rendelkező város elő tudja keríteni a 20 millió eurósra becsült építkezési költséget. A jelek szerint ugyanis kormánytámogatást erre sem kapnak, így a város vezetői (újabb B-terv) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz kívánnak fordulni.

Végezetül, ha már a szászok szóba kerültek: a most már elenyésző számú etnikum (alig éri el az ezret a közösség száma) 1910-ben még a lakosság 26,41%-át tette ki, míg a magyaroké elérte a 43%-ot.

fotó: gsp.ro

A rovat legfrissebb hírei