EL-sorsolás: nem kérünk a visszavágókból!


Közeli ismerősökkel mérkőzhet meg az Európa Liga csoportkörében a CFR és a Ferencváros is.

Eljött a visszavágók ideje!? Reméljük nem! A Kolozsvári CFR és a Ferencváros is egy csoportba került egy-egy olyan csapattal, amellyel az idei európai kupamenetelése során már összefutott – mi több, ki is verte: a skót Celtic Glasgow-val illetve a bolgár Ludogoreccel.

Az UEFA székházában péntek kora délután sorsolták ki az Európa Liga csoportjainak összetételét. A négy darab értékkalapból – a CFR és a Ferencváros egyaránt az utolsó kalapba került besorolásra, ráadásul a két leggyengébbként (na jó, elegánsabban fogalmazva a legkisebb koefficienssel) - 12 darab négy csapatos csoport lett.

Kettejük közül előbb a kolozsváriak nevét húzták ki a kalapból, a CFR pedig a már említett Celtic mellett a Lazióval és a Rennes-el kerül egy kvartettbe. Közülük csak a Celticcel találkozott eddig, a skótokat alig néhány hete a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében búcsúztatta hazai 1-1-es döntetlent követően glasgow-i 4-3-as győzelemmel. A Lazio mérlege eddig 2 győzelem, 3 döntetlen és 1 vereség a román csapatok ellen, legutóbb a FCSB-ét csapta el 1-0-s vereség után 5-1-es söpréssel. A Rennes pedig egyszer mérkőzött román csapattal, 2005-ben 2-0-ra kikapott Bukarestben a Rapidtól az UEFA-kupa csoportkörében. A Kolozsvári CFR-nél a 2012/2013-as idényt követően élték meg az őszt az európai kupákban. A 2012/2013-as idényben a vasutasok a BL selejtezőjéből kerültek főcsoportba – előbb a Liberecet, majd a Baselt ejteték ki –, hogy a csoportkörben a Manchester United és Galatasaray mögött a harmadikak legyenek, ám a Bragat megelőzve. Így az EL egyenes kiesési szakaszába kerültek, ám itt az olasz Inter igencsak nagy falatnak bizonyult. 

A Ferencváros a H csoportba került besorolásra, ahol az a bolgár Ludogorec is várja, amelyet a BL-selejtezők első körében kettős győzelemmel (2-1, 3-2) búcsúztatott. Az első kalapból a CSZKA Moszkva került a kvartettbe, amellyel kapcsolatban szintén jó emlékei vannak a Fradinak: 1995-ben büntetőkkel búcsúztatta őket a Kupagyőztesek Európai Kupájából két hazai 2-1-es győzelem után. Egyedül az Espanyol ismeretlen a zöld-fehérek számára, ám a magyar rekordbajnok meglepően jól áll a spanyol csapatok ellen: 6 győzelem, 2 döntetlen, két vereség a mérlegük az Athletic Bilbao, a Real Madrid és Real Zaragoza ellenében.

A legnehezebb csoportnak amúgy a CFR kvintettje és az F jelű négyes tűnik a tavalyi sorozat döntősével és elődöntősével, az Arsenallal és a Frankfurttal, valamint a belga Standard Liege-zsel és a portugál Guimaraessel.

Az Európa Liga csoportbeosztásai:
A csoport: Sevilla, APOEL Nikosia, Qarabag, Dudelange
B csoport: Dinamo Kijev (Kádár Tamás csapata), Köbenhavn, Malmö, Lugano (Kecskés Ákos, Vécsei Bálint, Holender Filip)
C csoport: Basel, Krasznodar, Getafe, Trabzonspor
D csoport: Sporting Lisszabon, PSV Eindhoven, Rosenborg, LASK Linz
E csoport: Lazio, Celtic Glasgow, Rennes, CFR
F csoport: Arsenal, Frankfurt, Standard Liege, Guimaraes
G csoport: Porto, Young Boys, Feyenoord, Glasgow Rangers
H csoport: CSZKA Moszkva, Ludogorec, Espanyol, Ferencváros
I csoport: Wolfsburg, Gent, St. Etienne, Olekszandria
J csoport: Roma, Mönchengladbach, Basaksehir, Wolfsberger
K csoport: Besiktas, Braga, Wolverhampton, Pozsonyi Slovan (Holman Dávid, Guzmics Richárd)
L csoport: Manchester United, Asztana, Partizan Belgrád, AZ Alkmaar

fotó: UEFA.com

A rovat legfrissebb hírei