Gyenes: „Novemberben kaptam egy telefont...„


A szatmári motoros számára a Dakaron elért eredménye több, mint amit remélni tudott.

Pénteken véget ért a 43. Dakar-rali, a világ legnevesebb és legnehezebb terepversenyén pedig ezúttal is rajthoz állt Gyenes Emánuel. A szatmárnémeti motoros pedig kilencedik alkalommal is befejezte a versenyt és mindössze kétszer volt kénytelen feladni a közel két hetes, embert próbáló viadalt. Legutóbb 2019-ben, amikor egy súlyos kézsérülés után volt éppen felépülőben.

Az idei verseny ilyen szempontból kísértetiesen hasonlított a két évvel ezelőttihez, hiszen júniusban Gyenes egy edzésen eltörte a lábát. „A tavalyi év közepén álmodni sem mertem volna arról, hogy elindulhatok, nem hogy be is fejezzem. Novemberben viszont kaptam egy telefont és úgy döntöttünk, indulok”, emlékezett vissza a fél évvel ezelőtti eseményekre Mani.

„Annyira hihetetlen, hogy ilyen kemény év és nagyon nehéz verseny után sikerült befejeznem a 11. Dakaromat. A tavaly júniusi sérülésem után öt hónapig gyalogoltam mankóban, és nem tudtam edzeni, de mindig azt mondtam magamnak, hogy versenyeznem kell a Dakaron. A fő célom a rali befejezése volt. Az, hogy a Malle Moto és a Maraton kategóriában is második lettem, az összesítettben pedig a 23. helyen végeztem, több, mint amit remélni tudtam”.

„Minden Dakarnak a céljába érni nagyon jó érzés”, összegezte idei versenyét Gyenes.

Szintén célba ért a vajdasági Saghmeister Gábor, aki az összesített táblázaton a 60., a Malle Moto osztályban pedig a 18. helyen zárt. Neki ez volt a 12. Dakarja.

Idő előtt fel kellett adnia viszont a versenyt a Szalai Balázs – Bunkóczi László magyar autós párosnak és a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Ferenc kamionos triónak.

Végezetül említsük meg a legfontosabb kategóriák győzteseinek nevét:
Motor: Kevin Benavides (argentin)
Quad: Manuel Andujar (argentin)
Autó: Stephane Peterhansel/Edouard Boulanger (francia)
Kamion: Dmitrij Szotnyikov/Ruszlan Akmadejev/Ilgiz Akmecjanov (orosz)

fotó: www.facebook.com/ManiGyenes

A rovat legfrissebb hírei