Németországban nevelkedett szíriai válogatott Erdélyben


A korábbi tehetség visszatért erdélyi szülővárosába.

Romániában még február 15-ig gőzerővel tart az átigazolási időszak, két erdélyi csapat pedig két érdekes transzfert is nyélbe ütött az elmúlt 24 órában: előbb az UTA jelentette be a korábbi román U-válogatott Adrian Petre hazatérését, majd a Hermannstadt szerződtette a szíriai válogatott Aiasz Aoszmant.

Az Aradon született 22 éves Petre a román labdarúgás egyik nagy csatárígérete volt, amikor 500.000 euróért a dán Ebsjergbe szerződött 2017 nyarán. Ott aztán 29 mérkőzés és alig 6 gól után partvonalon kívülre sodródott, így egy évvel ezelőtt elfogadta a FCSB megkeresését, amely 800.000 eurót fizetett érte. Bukarestben azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, 16 mérkőzés és három gól után kölcsönadták a nyáron az Cosenzának, az olasz második osztályban azonban alig hét találkozó és 183 perc jutott osztályrészéül.

Most a FCSB anyagi követelmények nélkül engedte el őt Aradra, Petre pedig fizetése csökkentésébe is belement annak reményében, hogy az újonc gárdában újraindíthatja megfeneklő pályafutását.

Mintegy 270 kilométerre keletre, Nagyszebenben hétfőn írta alá szerződését a 26 éves Aiasz Aoszman. Az 5-szörös szíriai válogatott támadó középpályás Németországban nevelkedett, kisebb klubok után a Köln második csapatában, majd a Jahn Regensburgban és a Dynamo Drezdában játszott, aztán következett Törökország, ahol a Demirsporban és legutóbb a Tuzlasporban játszott. A német harmadik vonalban 100 meccsen 21 gólt, a második osztályban 66 találkozón 8 találatot, a török második vonalban pedig 39 bajnokin 11 gólt szerzett.

A kurd származású Aoszman születési dátumaként hosszú évekig 1993. január 1. született, mivel szülei Németországba vándorolva nem tudták felmutatni eredeti születési bizonyítványát. Ez csak 2017-ben került elő, és ezt követően vált hivatalossá, hogy a Aiasz 1994. október 21-én látta meg a napvilágot Kamisli városában.

Érdekesség, hogy a Botosani által az ősz folyamán igazolt Mahmud Al Mavas után Aoszman lesz a Liga 1 történelmének második szíriai játékosa.

fotók: hwww.facebook.com/hermannstadt.fc/www.uta-arad.ro/www.t-online.de

 

A rovat legfrissebb hírei