Újabb jégpályával bővült Székelyföld!


Marosszentgyörgyön terjeszkedik a Székelyföldi Jégkorong Akadémia.

Változatos bemutató edzéseket követően február 14-én került sor a Marosszentgyörgyön felállított sátortetős műjégpálya avató ünnepségére. Az elmúlt években már a negyedik ilyen légtartásos létesítményt veszik birtokukba a jeges sportok kedvelői. A mostani beruházással a Székelyföld legnagyobb városában és vonzáskörzetében élő népes közösség kapott lehetőséget a korcsolyázás, illetve a jégkorong rendszeres gyakorlására.

A magyar kormány támogatásával 2016 óta Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is műjégpályát épített a Székelyföldi Jégkorong Akadémia. Ebbe a sorba illeszkedik a nemrég elkészült marosszentgyörgyi sátorpálya is. Mostantól a Székelyföldi Jégkorong Akadémia lenyugatabbra fekvő központjának növendékei is hazai jégen készülhetnek, minden adott lesz számukra a megfelelő ütemű fejlődéshez.

Az ünnepségen először a rövidpályás gyorskorcsolyázók nyílt edzésére került sor, majd műkorcsolya-bemutatót láthattak mindazok, akik a helyszínen, vagy az akadémia hivatalos Facebook-oldalán követték az eseményt. Ezután a jégkorongozók percei következtek, a marosvásárhelyi központ kishokisainak tartottak rövid foglalkozást edzőik. Velük együtt korcsolyát húzott és botot ragadott Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, valamint Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke is.

A beszédek sorát az alapítványi elnök kezdte, majd a ceremónia végén szintén ő foglalta össze az esemény jelentőségét. Tánczos Barna elsősorban azt a közösséget, azt a mozgalmat méltatta, amely szükséges ahhoz, hogy az új létesítmény megteljen élettel.

– Egy valóra vált álom az, amelynek most szemtanúi vagyunk. Egy olyan álom, amelyben leginkább a gyerekek és szülők hittek, azok a Maros megyei gyerekek és szülők, akik éveken át időt, energiát, pénzt nem sajnálva égve tartották a jégkorong mécsesét itt Marosvásárhelyen. – kezdte a Sapientia U23 mezében a miniszter. – Óriási esemény ez a székelyföldi jégkorong számára, egy olyan pillanat, amikor azt mondhatjuk, hogy a jégpályákra vonatkozó infrastrukturális fejlesztéseinket befejeztük. Megteremtettük a lehetőségét annak, hogy Sepsiszentgyörgytől Marosvásárhelyig, Kézdivásárhelytől Gyergyószentmiklósig, Székelyudvarhelytől Csíkszeredáig minden nagy székely városban jégkorongozni lehessen – mutatott rá a rendezvény jelentőségére Tánczos Barna.

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azokról a megfontolásokról beszélt, amelyeket a magyar kormány mérlegre tesz, amikor a határon túli magyarság támogatásáról, sportlétesítmények létrehozásáról dönt.

– A Mens Sana Alapítvány olyan múltat tudhat már maga mögött, amely az elmúlt néhány évtizedben kiemelkedő jelentőségű volt. 2016 óta hasonló beruházásban született meg Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és most itt Marosszentgyörgyön, illetve Marosvásárhelyen az új, födött jégpálya. Azért van erre szükség, mert a Nemzeti összetartozás éve után a Nemzeti újrakezdés évében a legfontosabb közösségkovácsoló erő a sport. Nem lehet beszélni nemzeti összetartozásról sportszeretet nélkül, közösségformálás nélkül –  mondta az államtitkár.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke a közösen, csapatként elért siker fontosságára hívta fel a figyelmet, míg Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere kiemelte, hogy február 14. különösen nagy ünnep a sport szerelmesei számára. Ezt követően kitért arra, hogy hite szerint milyen jótékony következményekkel jár az új ballonpálya a környéken élők számára. Mint mondta, a mozgás, a sport a betegségek megelőzése szempontjából komoly segítség. Abban is biztos, hogy élettel telik majd meg az új létesítmény, így rengetegen élvezhetik az adottságait.

Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter saját sportolói tapasztalatait felidézve arra mutatott rá, hogy a korábbi évekhez képest mennyivel jobb körülmények állnak most a fiatal sportolók rendelkezésére. Mint mondta, a fő kihívást innentől kezdve az jelenti, hogy reggeltől estig munka folyjon a létesítményben, mert mindent meg kell adni a gyerekeknek, hogy a legmagasabb szintre juthassanak, a legjobbak ellen versenyezhessenek, megfogalmazhassák az álmaikat, és dolgozhassanak értük.

Az ünnepség során többször esett szó a vásárhelyi hokis közösség, a szülők és a gyerekek példátlan kitartásáról, akaraterejéről, hitéről, hiszen éveken át változatlan kedvvel dolgoztak, utaztak, edzettek, pedig nem volt saját pályájuk. Ennek megfelelően egyik jégkorongos szülő is megfogalmazott néhány gondolatot. Csata Éva azokról a nehézségekről beszélt, amelyeket a korábbi években el kellett szenvedniük azért, hogy szeretett sportágukat folytatni tudják, a gyerekek mozoghassanak, jégen lehessenek, korcsolyázni tanulhassanak. Ugyanakkor arra is magyarázatot kaptunk, hogy honnan merítették a kitartást:

Az ünnepi beszédeket követően Darvas Kozma József pápai káplán, főesperes és Baricz Lajos szentszéki tanácsos, marosszentgyörgyi lelkész megáldotta az új létesítményt.

A rendezvényt jégkorongozó gyerekek előadásai is színesítették. Ráduly Antónia Ady Endre A tűz csiholója című versét szavalta el, Nagy Bíborka és Nagy Trisztán Csanád pedig az Ismerős Arcok Nélküled című dalát adta elő.

Fotó: szja.ro

A rovat legfrissebb hírei