Csíkszeredából Brassóban


Új helyre kerül a vándorserleg.


A jégkorong Erste Liga nemzetközi jégkorong-bajnokság történelmében a 2019/2020-as idényben került első alkalommal az alapszakasz győztesnek járó Bíró László vándorserleg Erdélybe.

Méghozzá a Csíkszeredai Sportklub szerezte ezt meg miután behúzta az alapszakasz elsőséget. Az idei szezon alapszakasz elsőségét a Brassói Corona húzta be, miután kedd este behúzta az első helyet. Így Csíkszeredából Brassóba kerül a trófea.

A Bíró László vándorserlege Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda korábbi polgármester alapította. Az első győztes a Dunaújvárosi Acélbikák voltak, utána a Miskolci Jegesmedvék (jelenleg DVTK Jegesmedvék) birtokolhatták több ízben, majd a Ferencváros és a Csíkszerdai Sportklub.

De ki volt Bíró László?

1913-ban született Csíkszeredában. Előbb a Csíkszeredai Korcsolyázó Egylet tagjaként műkorcsolyázott, majd később átment a jégkorong csapatba. Kis növése ellenére veszélyes játékosnak számított, mert kiváló korcsolyatudása és nagy sebessége miatt szinte lehetetlen feladat volt tartani.

1934-ben Csíkszeredából leigazolta a Telefon Club, ahol 1939-ig játszott, majd egy szezonban a HC Rapid Bukarest színeiben kergette a korongot.

Ezután hazaigazolt Csíkszeredába, de a világháború éveiben a Ferencváros csapatát erősítette, majd visszatért és Kolozsváron folytatta pályafutását. Utolsó éveiben védőként játszott.

Romániát 47. alkalommal képviselte a válogatottban, utolsó megjelenésére a válogatottban 1938. február 6-án, Lettországgal került sor.

Ő volt az első csíkszeredai „hoki-sztár”, pályafutását, „imidzsét” tudatosan építette.

Kolozsváron nem maradt sokáig, hiszen jelentkezett a magyar hadseregbe és a fronton életét vesztette.

Fotó: ersteliga.hu

A rovat legfrissebb hírei