Terítéken a székelyföldi rangadón


Hibázni nem lehet!

Ma este 18.30 órától kezdetét veszi a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjének egyik legpikánsabb csatája, vagyis a Csíkszeredai Sportklub – Gyergyói Hoki Klub párharca, amely az egyik fél negyedik győzelméig tart.

Pikáns összecsapásra van kilátás a felek között: mindkét gárda úgy vágott neki az új idénynek, hogy trófeákat akar szerezni. Ám egyikük biztosan búcsúzni fog a sorozat negyeddöntőjét követően.

A Csíkszeredai Sportklubnál kimondva kimondatlanul megszokhattuk, hogy a cél az, hogy ahol elindul, ott győzelmet szerezzen. A szezon előtt egy meghatározó hazai játékos távozott Rokaly Szilárd személyébe, aki a DVTK Jegesmedvékhez igazolt. A légiós kontingenst azonban szinte teljes egészében lecserélte a szakvezetés. Mindössze nehézbombázó Gyenisz Kuljas, illetve a honosított közönségkedvenc Andrej Taratuhin és a kapus Makszim Szamankov maradt. Érkezett viszont Loginov, Maylan, Blackwater, Yellow Horn, Combs vagy épp Wishart.

A csapat eléggé hullámzó teljesítményt nyújtott az idény során, amelyben nagy szerepe volt a koronavírus járványnak is, amikor a csapat közel háromnegyede kidőlt a sorból. Közel másfél hónapos kényszerszünet következett. Ennek fényében az 2020/2021-es idény első trófeáját nem sikerült a csíkiaknak bezsebelniük, hiszen címvédőként a Román Kupa fináléjába vereséget szenvedtek a Brassói Coronától.

A rapszodikus játék a későbbiekre is jellemző volt a kék-fehéreknél. A múlt hétvégi két – román bajnoki – Galaci VSK elleni összecsapás viszont megmutatta, hogy a kék-fehérek biza képesek egyenletes teljesítményt nyújtani. A gólszerzéssel eddig sem volt gond, ám ezúttal a helyén volt a védekezés és a kapusteljesítmény is. A csapat első számú kapusa Makszim Szamankov is önbizalmat növelő 97 százalékkal tudta le a második galaci meccset.

A Gyergyói HK-nál forró volt a nyár. A játékosok jöttek-mentek és egy új, sokkal ütőképesebb keret alakult ki. A kapuban maradt a liga egyik legjobb kapusa Jordon Cooke személyében, míg a hátvédsorba érkezett a nagy reménységű Fejes Nándor, illetve Podlipnik és Troncinsky. Jones és Matheson időközben elmentek, akárcsak a vezetőedző Malcolm Cameron. A támadósorba érkezett Basaraba, Bíró Gergő, Silló, Koskiranta, St. Amant, Szabó és Szigeti. Majd Szilassy Zoltán érkeztével jött Erik Pance. Igaz menet közben Tendler és Valdix kikerültek a csapatból.

Ez a jövés menés alaposan rányomta a bélyegét a GYHK teljesítményére is. Nem beszélve a menet közbeni edzőváltásról. Egy új csapatot kellett faragni a piros-fehérekből. Ez pedig nehéz feladat.

A Csíkszeredai Sportklub végül az alapszakasz 3., míg a Gyergyói HK a 7. helyen végzett.

Alább egy főbb vonalakból álló összehasonlítást készítettünk:

Kapusok
Jordon Cooke, GYHK: az Erste Liga alapszakaszának a legjobb kapusa 93,4%-kal. Mondhatjuk, hogy a liga egyik legjobb kapusa.
Makszim Szamankov, Sportklub: sem a tavalyi, sem az idei alapszakasz során nem vágta ki a rezet. Tavaly 90, idén 88 százalékos hatékonyságot tudhat magáénak. A tavalyi rájátszásra viszont 95,2%-ra tornázta fel magát. A hétvégi Galac elleni meccs, amikor 97%-kal védett azt mutatja, hogy van benne potenciál.

Védelem
Gyergyói HK. A kapusposzt után a másik olyan sor, ahol erősnek mondható a GYHK. Szilassy Zoltán vezetésével sikerült a hátsó alakzatot jól, masszívan összerakni még úgy is, hogy a védelem oszlopa, Góga Attila, az aktív jégkorong befejezése mellett döntött.
Csíkszeredai Sportklub. Nem igazán volt a kék-fehérek erőssége az elmúlt években. Az élmezőny csapatai közül a legtöbb gólt kapták, szám szerint 121-et, ami 3,55-ös kapott gól átlag, ami kirívóan sok.

Támadás
Gyergyói HK. Ebben a fejezetben hagy kívánni valót a gyergyói csapat. A liga egyik leggyengébben teljesítő csapata ilyen szempontból, hiszen mindössze 89 gólt termeltek, ami 2,5-ös átlag. Nem csoda, hogy csupán Marek Troncinsky és Joe Basaraba érte el a meccs/pont átlagot. A házi kanadai táblázat élén végző Tero Koskiranta 27 pontot hozott az alapszakasz során.
Csíkszeredai Sportklub. A liga legjobb támadópotenciáljával rendelkezik a Sportklub. 161 gólt szereztek (a DAB elleni zöld asztalnál megkapott 10 gólt nem számoljuk), ami szinte ötöd átlagot jelent. Nem csoda! A Sportklubnál van a liga alapszakaszának pontkirálya Becze Tiahmér (62 pont), illetve Balckwater (49), Yellow Horn (45), Combs (34), Taratuhin (27). Ez az öt játékos jobban teljesített, mint a túloldalt Koskiranta. Sokat elmond a Sportklub támadó erejéről, nem beszélve arról, hogy náluk van a legjobb lövési hatékonyság is.

Összegzés
A rájátszásra teljesen máshogyan készülnek a csapatok, mint szoktak az alapszakasz során. Ám egy képet nyújt az alapszakaszbeli teljesítmény. Mindkét csapatnak vannak pihentetett játékosai, akiket az utóbbi időszakban jegeltek, vagy épp kevés játéklehetőséghez juttattak.
A rájátszásra fordulva, viszont a hátsó alakzatokra nagy nyomás helyezkedik. Kulcskérdés ez, miként a fegyelmezett játék. Kulcskérdés az is, hogy mennyire fog számítani az, hogy a Sportklub keretének gerince évek óta együtt játszik, míg a GYHK évről-évre keretet cserél.

Egymás elleni mérkőzések az alapszakasz során
December 29.: Csíkszeredai Sportklub – Gyergyói HK 6–3
December 30.: Csíkszeredai Sportklub – Gyergyó HK 6–2
Január 3.: Gyergyói HK – Csíkszeredai Sportklub 5–4 - hosszabbítás után
Január 4.: Gyergyói HK – Csíkszeredai Sportklub 4–2

A két csapat tavaly az elődöntőben találkozott, amikor 2–0-s csíki vezetésnél a bajnokságot befagyasztották és lezárták a koronavírus járvány miatt.

Fotó: Lászáló F. Csaba

A rovat legfrissebb hírei