Makettekben világbajnokok 2. - Balázsfalva


Vágyak és projektek, pénztelenség és látványtervek - sportcsarnok-mizéria erdélyi módra.

Makettekben világbajnokok vagyunk – ezzel a címmel közölt összefoglaló cikket a minap Románia egyetlen sportnapilapja, a Gazeta Sporturilor. Ebben kilenc romániai város sportcsarnokok építésével kapcsolatos terveit mutatja be. A következő napokban ezt vesszük mi is sorra.A mindenkori román kormányok sporthoz való viszonyulását és az ágazat (alul)finanszírozottságát hűen tükrözi a román sportolók egyre halványabb eredményei az olimpiákon, az infrastruktúra helyzetét pedig az a bizarr eset példázza legjobban, amikor néhány évvel ezelőtt a román műkorcsolya országos bajnokságot Szófiában kellett megrendezni. Mert Romániában nem volt egyetlen erre alkalmas terem sem…

Cikksorozatunk második részében Balázsfalva helyzetét mutatjuk be – a Gazeta Sporturilor írása alapján.

Balázsfalva egy alig 12.000 lélekszámú kisváros Erdély középső részén, Fehér megyében. A magyar lakosság aránya alig haladja meg a 3%-ot, ami jelentős visszaesés az 1910-ben regisztrált 23%-os képest. Balázsfalva komoly szerepet játszott a román nemzetállam gondolatának megfogalmazódásában, az egységes Románia kialakulásában, hisz  1848. május 15-16-án itt, a „Szabadság mezején” tartották a románok nagy nemzetgyűlésüket, ahol követeléseiket megfogalmazták, majd szeptember 25-én második nemzetgyűlésükön a császárnak esküdtek hűséget a magyar forradalom ellen. 1861. május 15-én a románok itt megtartott gyűlése Erdély uniója ellen lépett fel. 

Balázsfalva a XXI. század második évtizedében került fel a román sport térképére azzal, hogy a mindössze 2011-ben alapított női röplabdacsapata sorra nyeri a bajnokságot, mi több, nemzetközi szinten is rendkívül sikeres: 2018-ben sporttörténelmi tettet hajtott végre azzal, hogy bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, majd első román csapatként a döntőbe is. Ahol végül kikapott a török VakifBank Isztambul csapatától.

Nos, Balázsfalván a helyi önkormányzat és a Fehér Megyei Közgyűlés közösen vágott bele a sportcsarnok megépítésébe. A 32 millió lej (2,24 milliárd forint) értékű finanszírozási szerződést közösen írták alá a közlemúltban. A csarnok befogadóképessége 2000 fő lesz és 17.118 négyzetméteren terül el.

Gheorghe Valentin Rotar, a kisváros polgármestere a közelmúltban bejelentette: sikerült megállapodniuk a Román Röplabda Szövetséggel arról, hogy a csarnok elkészültét követő öt évben a román röplabda-válogatott valamennyi hazai mérkőzését Balázsfalván rendezik meg.

A rovat legfrissebb hírei