„Magyarország meghódítja Erdélyt”


Erdély legnagyobb magyar közösségének városában alakul új fociakadémia – állítja a bukaresti napilap.

„Magyarország meghódítja Erdélyt”, hirdeti szerdai lapszámának címoldalán a Gazeta Sporturilor. Románia egyetlen sportnapilapja két oldalas cikket szentelt azon értesülésének, hogy Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után Marosvásárhelyen hozza létre újabb akadémiáját és focicsapatát a magyar kormány. A 6–7. oldalon megjelenő cikk címe már árnyaltabb: Budapest Marosvásárhelyen is csapatot csinál magának.

A cikkben a szerző saját információira hivatkozva azt írja, az Orbán Viktor által vezetett magyar kormány folytatja a többségében magyarok lakta, az ország határain kívüli területekre összpontosító sportfinanszírozási projektjét, újabb lépésként pedig Marosvásárhelyt vett célba. Természetesen a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda mintájára, amely csapatok célja, hogy „teret adjon a helyi magyar fiataloknak”.

A lap nem mulasztja el megjegyezni, hogy a magyar kormány azokat a területeket veszi célba, ahol nagy számú magyarság él: Hargita megyében a lakosság 85%-a, ezen belül Csíkszeredában 78,5%, míg Kovászna megyében 74%, ezen belül pedig Sepsiszentgyörgyön 76,6% a magyarok aránya. Marosvásárhelyen ugyan csak 43% a magyarok aránya, írja a GSP, amely rendkívül tárgyilagosan és meglepő módon nem mulasztja el rámutatni, hogy 1910-ben ez az arány még 90% volt. Azt is megjegyzi, hogy 70.000 fős magyarságával Marosvásárhely rendelkezik a legnagyobb lélekszámú magyar közösséggel Romániában – megelőzve Kolozsvárt (60.000), Nagyváradot (57.000), Sepsiszentgyörgyöt (46.100), Szatmárnémetit (45.300), Székelyudvarhelyet (35.400) és Csíkszeredát (34.400). A demográfiai adatokkal bőven megtűzdelt cikk arra is emlékeztet, hogy a legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai szerint Romániában 1,2 millió magyar él.

A cikk szerint Magyarország 2013 óta 75 millió eurót költött a határain kívüli labdarúgó-akadémiákra. Ezen belül 15 millió euróval támogatta az épülő sepsiszentgyörgyi stadiont, három millióval pedig a csíkszeredai stadion hamarosan kezdődő felújítását. A sepsiszentgyörgyi stadion kapcsán rendkívül tárgyilagosan arra is emlékeztet, hogy a szurkolók rendre elénekelik a Székely himnuszt és a Nélküled című Ismerős Arcok-slágert és kifüggesztik Székelyföld zászlaját…

A szerző azt sem felejti el megemlíteni, hogy Románia egyik legjelentősebb városának számító Marosvásárhelynek jelenleg egyetlen focicsapata sincs az első három osztályban. Pedig az 1962 és 2005 között működő legendás ASA, azaz Asociatia Sportiva Armata (Hadsereg Sportegyesülete) többek között Bölöni Lászlóval a soraiban az 1970-es években az európai kupákban is szerepelt, egy ízben pedig ezüstérmes lett a bajnokságban. Sőt, a 2008-tól tíz éven át működő Asociatia Fotbal Club Municipal (Városi Labdarúgó Klub Egyesület) 2015-ben csak az utolsó fordulóban maradt le az országos bajnoki címről. Majd csődbe ment és három évvel később eltűnt a sporttérképről.

Marosvásárhely tehát logikus és ideális helyszín Budapest számára, állapítja meg a lap.

A rovat legfrissebb hírei