Óriási nagyváradi siker: megvan a klubtörténelem első nemzetközi érme!


Az erdélyiek végig vezetve esélyt sem adtak az oroszoknak.

Óriási eredményt ért el vasárnap este Tel-Avivban a Nagyváradi VSK férfi kosárlabda-csapata, amely 85-76-ra legyőzte a BC Parma együttesét a FIBA Európa Kupa kisdöntőjében, ezzel megszerezve a klubtörténelem első nemzetközi érmét. A nagyváradiak statisztikái szerint 63 nemzetközi mérkőzésre volt szükségük ehhez a bravúrhoz.

Az Európa Kupa négyes döntőjének Tel-Aviv adott otthont, a Menora Mivtachim Arénában pedig a pénteki elődöntőben az erdélyiek 77-66 arányban maradtak alul a lengyel Stal Ostrow ellenében, míg a házigazda Ironi Ness Zion 81-80-ra múlta fölül a BC Parma gárdáját.

Így a vasárnapi bronzcsatában a Nagyvárad ellenfele az orosz gárda lett. Nem tévedés, a BC Parma ugyanis nem olasz, amint azt neve alapján gondolhatnánk, hanem orosz és nem Parmában székel, hanem Permben…

Na de a földrajzról ennyit, ugyanis a találkozó főszereplői szerencsére a nagyváradi legények voltak. Akik a Stephen Holt, Giordan Watson, Arturas Valeika, Garlon Green és Dragan Zsekovics felállásban futottak ki a pályára. Valeika és Green kétpontosaival meg is szerezték a vezetést, amit aztán már nem is adtak ki a kezeik közül! Az első negyedet 20-15-re, a másodikat pedig 25-13-ra nyerték az erdélyiek, akik így a nagyszünetre komolynak mondható 45-28-as előnnyel vonultak.

A harmadik játékrészben aztán némi gondot okozott Cristian Achim játékosainak az oroszok zónavédekezése, aminek következtében az utolsó negyedre a Parma feljött 61-51-re.

Az utolsó tíz percben viszont ismét összerázta magát a Nagyvárad, amely a végül 21 pontig jutó Aaron Broussard és a 20 pontos Watson vezetésével 85-76-ra nyert és megszerezte a sorozat bronzérmét.

A FIBA Európa Kupa 2020-2021e-es idényének győztese az Ironi Ness Ziona lett, amely a döntőben 82-74-re legyőzte a Stal Ostrowot.

fotók: www.fiba.basketball/europecup/20-21/game

A rovat legfrissebb hírei