Tovább küzdhet a bennmaradásért Hermannstadt


Az erdélyiek utolsó helyen kezdték a rájátszást és csak egy fordulóban álltak bennmaradást érő helyen.

Megmenekült a Hermannstadt! Legalábbis egyelőre. A nagyszebeniek ugyanis 1-0-ra legyőzték az Arges együttesét a Liga 1 alsóházi rájátszásának utolsó fordulójában és mivel az Astra ugyanilyen arányban kikapott a Viitorul vendégeként, az erdélyiek megmenekültek az egyenes ági kieséstől. Az élvonalban való maradáshoz azonban még két kemény összecsapás vár rájuk.

Egyszerű volt a képlet a Hermannstadt számára az utolsó fordulóban: mindenképpen győznie kellett ahhoz, hogy elkerüljön az utolsó előtti helyről. A piros-fehérek ennek a feltételnek eleget is tettek, Adrian Scarlatache a 68. percben szöglet után bólintott a tét és különösebb motiváció nélkül játszó Arges kapujába.

Ez azonban még nem lett volna elég a nagyszebeniek öröméhez, árgus szemmel figyelték ugyanis, mi történik Ovidiuban, ahol az Astrának is győzelemre volt szüksége a Viitorul ellen. Csakhogy 2017 bajnoka Aurelian Chitu ráadásban szerzett góljával nyert, így 2016 aranyérmese, a Román Kupa 2014-es győztese kikapott - és kiesett.

A Hermannstadt bennmaradása azonban még egyáltalán nem biztos, a nagyszebeniekre ugyanis osztályozó vár a második osztály harmadik helyezettje ellen. A Liga II-ben még hátra van egy forduló, a bronzéremért a Mioveni és a Calarasi küzd, előbbinek két pont az előnye. Az osztályozókat május 29-én és június 2-án rendezik. Érdekesség, hogy a Hermannstadt a rájátszás 9 fordulója során csak a 3. etap végén nem állt kieső helyen! Az osztályozó amúgy nem lesz ismeretlen a nagyszebeniek számára, élvonalbeli történelmük három éve alatt immár másodszor kénytelenek túlórázni a bennmaradásért: 2018-ban a Kolozsvári Universitatea együttesét múlták felül 2-1-es összesítéssel. A csapat akkori edzője az egykori magyar válogatott Miriuta Vasile volt.

Az erdélyieket nem érdekli a Konferencia Liga

Ami az alsóház másik két erdélyi csapatát illeti, a Bálint László vezette UTA Arad gól nélküli döntetlennel zárt a Voluntari ellen, így 32 pontjával a második helyen végzett a 36 pontos Chindia mögött. A harmadik a Gaz Metan Medgyes lett, amely az utolsó fordulóban 4-2-re győzte le a Iasit. A jászvásáriak már az előző fordulóban kiestek, Medgyesen teljesen szétesett csapat benyomását keltették. Ennek következtében Ricardo Valente a 9. és a 10. percben is betalált, majd Mihai Butean az első negyed óra végén már a harmadik medgyesi gólt szerezte. A szünet után Ze Manuel (48.) már négyre növelte csapata előnyét – a végjátékban a moldvaiak ugyan kétszer is betaláltak, de így is vereséggel búcsúztak az élvonaltól. Méghozzá a mezőny ténylegesen leggyengébb csapataként, hiszen 39 bajnokin 79 gólt kaptak és mindössze 36-ot szereztek…

Az alsóház első és második helyezettje elvileg újabb selejtezőt vívhat egymás ellen a Konferencia Ligában való indulásért. Csakhogy sem az UTA, sem a Gaz Metan nem igényelt nemzetközi licencet, így a Chindia ellenfele a negyedik Viitorul lesz május 26-án. A párharc győztese ezt követően újabb osztályozót vív az élvonal 3. vagy 4. helyezettjével, azaz a Sepsivel vagy a Craiovával. Hogy a háromszékiek, vagy az oltyánok túlóráznak majd, az az utolsó forduló, illetve a Román Kupa döntőjének kimenetelétől is függ...

fotók: www.facebook.com/hermannstadt.fc

A rovat legfrissebb hírei