Szatmáriak a veterán asztalitenisz Európa-bajnokságon


Negyvenkét ország 3500 sportolója vett részt a budapesti veterán asztalitenisz Európa-bajnokságon

Negyvenkét ország 3500 sportolója vett részt a budapesti veterán asztalitenisz Európa-bajnokságon, ahol Romániát 30-nál több sportoló is képviselte. Köztük négy szatmárnémeti versenyző is.

„Tudtuk, hogy esélytelenek vagyunk akár az első 8-ba jutni is, de számunkra kihívás volt, hogy 35-40 év után sikerül-e ismét felvenni egy többnapos verseny ritmusát, hangulatát”, mondta a torna végén Pataki János, a szatmári kvartett egyik tagja. Ez a mondat pedig mindennél jobban tükrözi Hodász László, Makoldi Gábor, Fógel László és Pataki János sporthoz való hozzáállását, alázatát, szenvedélyét. És vélhetően nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: így van ezzel a tornán részt vevő valamennyi sportoló.

Az Európa - bajnokságnak Budapest adott otthont június 30. és július 6. között, a BOK-csarnok (Budapesti Olimpiai Központ) valamennyi termét igénybe vették a szervezők. A legnagyobban egyszerre 90 asztalnál pattogott a labda.
Hodász, Makoldi, Fógel és Pataki sportkapcsolata a 70-es évekig nyúlik vissza, akkor kezdtek el asztaliteniszezni Szatmárnémetiben a későbbi kétszeres Bajnokcsapatok Európai Kupája-győztes mester (1988, 1989) Terebesi Imre kezei alatt. Számtalan remek hazai és nemzetközi eredményeik közül kiemelkedik az 1977-ben párosban nyert országos bajnoki cím.

„Az asztaliteniszről azt kell tudni, hogy egy olyan sport, ahol nem a tehetség az elsődleges garancia a jó eredmény eléréséhez, hanem az elvégzett munka” vallja Pataki.

Az EB-re a ma már Németországban élő Makoldi felvetésére neveztek be. Készülni – legalábbis is közösen – nem is tudtak csak öt napot. Ezzel együtt is tucatnyi győzelmet arattak az 50-60 évesek korosztályában - „áldozataik” között volt német, szlovén, cseh, lett, olasz, norvég, szlovák, magyar, román, ukrán sportoló is.

”Tudtuk, hogy esélytelenek vagyunk akár az első 8-ba jutni, de számunkra kihívás volt, hogy 35-40 év után sikerül-e ismét felvenni egy többnapos verseny ritmusát, hangulatát. Ugyanakkor, kíváncsiak voltunk, hogy milyen egy 90 asztalos teremben játszani, mivel annak idején maximum 9 asztal fért el a hazai csarnokokban. Ki kell próbálni, fantasztikus”, árulja el Pataki.
„ Ezzel együtt elsősorban a közös élmény és a nosztalgia végett utaztunk el Budapestre”, ismerte el.

Romániát összesen 15 magyar sportoló képviselte az Eb-n: Barabás Zoltán, Bauer Lajos, Fejér-Konnert András, Ferenczy Zita,Márton Roland, Simon Csaba, Varga Sándor Mátyás, Turner Andrea, Kántor Imre Zoltán, Simon Péter, Varga Árpád, Hodász László, Makoldi Gábor, Fógel László, Pataki János
 

A rovat legfrissebb hírei