Kerekes a 2., Szabó csak a 7. helyen zárt


Rövidke fennállásuk legjobb szezonját ünnepli a nagybányaiak.

Nagy célokkal vágott neki az idei idénynek a Nagybányai Minaur! A csapat vezetőinek nem titkolt terve volt, hogy párharcról hármas küzdelemmé változtassa a harcot a román női kézilabda csúcsán. Azaz hogy a Bukaresti CSM és a Ramnicu Valcea mellett ők is tényezők lehessenek a bajnoki versenyfutásban. Ezzel párhuzamosan pedig a második számú európai kupasorozatban, az EHF Európa Ligában is szerettek volna minél tovább jutni. Céljaikat pedig többé-kevésbé el is érték, így a klub honlapja méltán kürtölheti világgá: öt éves, rövid történelme legjobb idényét futotta a Minaur!

A MOL Virágok Ligája végső bajnoki tabellájára nézve azt látjuk, hogy a Bukaresti CSM 79 ponttal végzett az élen, megelőzve a 73 pontos Minaurt és a 69 pontos Valceát. Az előző két év bajnoka tehát ezúttal a harmadik helyre esett vissza, őt sikerült megelőznie a Minaurnak. A fővárosiak viszont hat pontot vertek a máramarosiakra. Igaz, akár másként is alakulhatott volna, amennyiben a 22. fordulóban a Minaur esetleg nyerni tud a CSM ellen. De a sajtó által bajnoki döntőként emlegetett rangadót a Bukarest nagyon simán, 37-26-ra nyerte meg, egyértelművé téve, ki a bajnokság királynője. Az azt követően nyolc fordulóban már mindkét csapatnak belefért egy-egy vereség, ez a lényegen nem változtatott.

Amennyiben a Kovács Magdolna másodedzőt is a szakmai stábban tudó Nagybánya szája íze kissé keserű, az sokkal inkább az Európa Liga miatt lehet, ahol bejutottak a négyes döntőbe, amelyet ráadásul hazai pályán rendezhettek meg, ennek ellenére „csak” a harmadik helyen zártak. Amely egyben a klub első európai érme…

A gárda jó szereplésének egyik záloga Jovana Kovacsevics volt, aki a bajnokság gólkirálya, a ProSport napilap szavazásán pedig a pontvadászat második legjobb játékosa volt Cristina Neagu (CSM) mögött. A siker másik letéteményese Linn Blohm, de kiemelkedőt nyújtott Jelena Lavko és Andreea Popa is. A 20 éves Kerekes Éva (fotó, fent) 19 meccsen 24 góllal vette ki a részét a bajnoki menetelésből.

Nála is termékenyebb volt Szabó Szilvia (fotó), aki 31 góllal segítette a Besztercei Gloriát, ám csapata ezzel együtt csak a 7. helyen zárt. A 24 éves játékos – a klub honlapján található statisztikák szerint – 61%-os dobópontossággal és 1,7 meccsenkénti gólátlaggal zárta a szezont.

A Besztercét is megelőzve az 5. helyen zárt a Nagydisznódi Magura, míg a Zilah 9., a Kolozsvár 14. helye egyértelmű csalódás. Ezzel a „kincses város” együttese búcsúzni kénytelen az élvonaltól.

A bajnoki helyezések alapján a Bukaresti CSM indulhat jövőre a Bajnokok Ligájában, míg a Nagybánya szabadkártyát kért az EHF-től annak reményében, hogy ők is követhetik a fővárosiakat. Hasonlóan szabadkártyáért folyamodott a Nagydisznód is, csakhogy ők az EL-ben szeretnének ily módon elindulni.

fotó: csminaur.ro/ www.facebook.com/szabo.szilvia.58

A rovat legfrissebb hírei