Férfi kosárlabda: erdélyi döntő a bajnoki címért


Ötödik mérkőzésre kényszerült a Kolozsvár, de csak bejutott a fináléba.

Kialakult a férfi kosárlabda román bajnoki döntő párosítása, ugyanis a Nagyváradi VSK után a Kolozsvári U-BT is bejutott a fináléba. A Körös-partiakkal ellentétben a Szamos-partiaknak öt meccsre volt szükségük ahhoz, hogy fölülmúlják ellenfelüket, a Voluntarit.

A párharc első két, kolozsvári mérkőzésén az U-BT előbb 88-83-ra, majd 89-72-re nyert, így 2-0-ás előnnyel utazhatott Voluntariba. Ott azonban a hazaiak feltámadtak és két rendkívül szoros mérkőzésen 100-95-re, majd 81-80-ra nyertek.

A mindent eldöntő összecsapásra a két gárda visszautazott Kolozsvárra – ahol a hazai csapat ezúttal is érvényesítette a hazai környezet előnyét. Az BT Arénában ráadásul kétezer ember szurkolhatott a kedvenceknek – Kolozsváron először mintegy másfél év után.

Maga a mérkőzése két ellentétes félidőt hozott. Az első két negyedben a vendégek ugyanis még tudták tartani magukat, a 16-15 és 16-16-os játékrészek után a hazaiak mindössze egyetlen pontnyi előnnyel fordultak a második félidőre. Ekkor viszont már nem volt apelláta, Kuti Nándor (fotó), Sánta Szabolcs és Vida Dávid együttese előbb 22-16-ra, majd 21-9-re nyerte a két negyedet és végül 75-56 arányban legyőzte ellenfelét. A kolozsváriak legeredményesebb játékosa a litván Donatas Tarolis volt 20 pontjával, míg kezdőként Kuti 4 pontig jutott, Sánta és Vida pedig nem tudott eredményes lenni.

A másik ágon jóval kevesebb izgalomra volt ok, a Nagyvárad ugyanis söpréssel (78-54, 79-59, 81-79) lépett túl az Arges Pitesti gárdáján és hátradőlve figyelte, ki lesz az ellenfele a döntőben.

A finálé első két mérkőzését Kolozsváron rendezik június 9-én és 11-én, majd Nagyváradon folytatódik a három megnyert meccsig tartó küzdelem 15-én. És ha szükség van rá, akkor 17-én is, míg az esetleges döntő találkozóra visszamennek a csapatok Kolozsvárra 20-án.

fotó: www.facebook.com/ubtcluj

A rovat legfrissebb hírei