Komoly kolozsvári előny, de következik az idegenbeli meccs


Kuti, Sánta és Vida csapata egyetlen győzelemre a bajnoki címtől!

Igazi álomdöntőnek örülhettek a román férfi kosárlabda szerelmesei, a három nyert meccsig tartó fináléba ugyanis a legutóbbi öt esztendő bajnokai jutottak be: a 2017-es aranyérmes Kolozsvári U-BT és a 2016-ban, 2018-ban és 2019-ben első Nagyváradi VSK. Amely egyben Románia utolsó bajnoka, 2020-ban ugyanis a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt a szezon és nem hirdettek bajnokot.

Az első két találkozó után azonban úgy tűnik, az ínyencek által várt emlékezetes nagy csata elmaradhat: mindkét, Kolozsváron rendezett találkozót megnyerte ugyanis a hazai gárda. Előbb szerdán 73-62-re, majd a másodikat pénteken fölényesen, 103-80-ra.
Az első találkozó végeredménye szoros mérkőzést sejtet, a negyedek részeredményei - 18-15, 11.11, 28-21, 16-15 - viszont azt bizonyítják, hogy az U-BT végig kézben tartotta a találkozót. Amelynek színeiben Kuti Nándor (fotó, fehérben) kezdőként 11 percet volt a pályán, Sánta Szabolcs 4 és fél perc alatt 2 pontig jutott, akárcsak Vida Dávid, aki 11.40 percet töltött a pályán. A hazaiak legeredményesebbje pedig Donatas Tarolis volt 21 ponttal.

A második összecsapáson a harmadik negyed bizonyult igazán döntőnek: a 25-19-re és 20-19-re megnyert első két negyed után a kolozsváriak 37-18-ra taroltak a harmadikban, így a végén egy 21-24-es tíz perc is belefért. Péntek este Kuti kezdőként 18 és fél percet töltött a pályán és ezúttal sem volt eredményes, míg Sánta 9 perc alatt 4, Vida 12 és fél perc alatt 8 pontot szorgoskodott össze. A kolozsváriak legeredményesebb játékosa ezúttal is 21 pontig jutott, csakhogy most Patrick Richard volt az. Beszédes adat viszont, hogy a nagyváradiaknál egyik meccsen sem jutott senki 12 pont fölé (előbb Catalin Baicu szerzett ennyit, majd Garlon Green és Aaron Broussard), ami azt jelenti, hogy a hazaiak remekül ki tudták kapcsolni a vendégek ászait.

Az első két hazai találkozó után karnyújtási közelségbe került a Kolozsvár a bajnoki címhez. Figyelmeztető lehet viszont számukra, hogy az elődöntőt is két hazai győzelemmel kezdték a Voluntari ellen, majd idegenben mindkét meccsüket elbukták. Ez az, amibe a Nagyvárad kapaszkodhat, mivel a következő összecsapás helyszíne már a Körös-partján lesz június 15-én, kedden. Aztán, ha szükség van rá, 17-én rendezik az újabb csatát, szintén Nagyváradon. Az ötödik, döntő összecsapás helyszíne viszont Kolozsvár lehet 20-án...

fotó: www.facebook.com/ubtcluj

A rovat legfrissebb hírei