Az erdélyi magyar katonatiszt, akit Vargával együtt örökre eltiltottak a Hertha bundázása miatt


Szinte napra pontosan ötven éve történt a német labdarúgás egyik leghíresebb bundázása – amely miatt két magyar játékost is örökre eltiltottak a labdarúgástól.

Varga Zoltán a magyar labdarúgás történetének egyik zsenije volt a korabeli krónikások szerint. Személye mára legendává vált, ám pályafutása mégis beteljesületlen maradt. Egyrészt, mert 1968-ban disszidált, másrészt pedig, mert 1971-ben belekerült a német labdarúgás egyik legnagyobb bundabotrányába. Egy másik magyarral, az erdélyi Gergely Lászlóval egyetemben,

Történt, hogy az 1970-1971-es szezon végén a Hertha csapata már biztos harmadikként fogadta a kiesés ellen menekülő Arminia Bielefeldet. Amelynek vezetői meg is keresték a berlinieket azzal, hogy ó ugyan már, ne vegyék olyan komolyan ellenük a mérkőzést. Kérésüket 220.000 márka felajánlásával nyomatékosították. Megkereste azonban a játékosokat a Bielefeld riválisa, a Kickers Offenbach is, amely viszont azzal próbálta növelni bennmaradási esélyeit, hogy 140.000 márka felajánlásával igyekeztek ösztönözni a berlinieket: verjék meg a Bielefeldet.

A Hertha játékosai hosszas tanakodás után döntöttek, az 1971. június 5-én rendezett találkozót a Bielefeld meg is nyerte 1-0-ra. Ezzel az Arminia bennmaradt, a Kickers pedig kiesett. Mindez annyira felháborította az Offenbach elnökét, Horts Gregorio-Canelast, hogy az évzáró bankettre mindenkit meghívott, aki csak számított a német labdarúgásban, majd egyszer csak bejátszotta a hangszalagot, amelyen rögzítette, amint éppen a Hertha két játékosával egyezkedik. A sportvezető sértettségi érzése még saját leleplezésének félelménél is nagyobb volt.

A hatóságok villámgyorsan elindították az eljárást, a találkozót végigjátszó Vargát (középen) és a kezdőként a 71. percben lecserélt Gergely Lászlót (balra) további két csapattársukkal együtt örökre eltiltották a labdarúgástól. Csakhogy Varga nem hagyta ennyiben a dolgot, perre ment, azt állítva, hogy nem csak ők, hanem az egész keret érintett volt az ügyben. A pert megnyerte, így módosították a büntetéseket: hét játékost visszavonultattak, tízen pedig külföldre, leginkább Dél-Afrikába szerződtek. Varga a skót Aberdeenben, Gergely a dél-afrikai Durban City-be került.

Gergely László 1941-ben született az akkor éppen Magyarországhoz visszacsatolt Nagybányán. A helyi Minerulban kezdett el focizni, innen került Bukarestbe, előbb a Viitorulhoz, majd a Dinamóhoz. Utóbbiban hét szezont húzott le 1963 és 1970 között, ezen évek alatt pedig két-két bajnoki címet és Román Kupát nyert. Összesen 63-szor lépett pályára a román válogatottban, ott volt az 1970-es mexikói világbajnokságon is. Dinamo-játékos lévén katonatisztként volt besorolva és a kor szellemiségének merőben ellentétes módon különleges engedéllyel lehetőséget kapott, hogy külföldre szerződjön. Így került 1970-ben a Herthához, ahol 35 bajnokin lépett pályára.

A vádak szerint Gergely felesége személyesen vett át 15-15 ezer márkát férje és Varga nevében, ezért az akkor 30 éves középpályást is végleg eltiltották a labdarúgástól. Az ítéletet később mérsékelték, így Gergely Dél-Afrikába került, ahol Durbanban rendőr lett és játszott a helyi csapatban is.

Két évvel később, 1973-ban Gergelyt felmentették a bundavádak alól, így ő visszatért Berlinbe, ahol belekóstolt az edzősködésbe, majd az 1. FC Wilmersdorf klubjánál kapott munkát adminisztrátorként. Annál a csapatnál, amelynél 2009 és 2011 között bizonyos Dárdai Palkó is játszott. Akinek apai dédszülei bukovinai csángók.

Gergely viszont hosszú évekig nem térhetett vissza szülőföldjére...

fotók: www.bz-berlin.de / /www.bdfutbol.com

 

A rovat legfrissebb hírei