Visszaléptek az élvonalból, mi lesz veled marosvásárhelyi csapatsport?


Tudják, melyik az egyetlen sportág, amelyben Marosvásárhelynek élvonalbeli csapata lesz?

Vissza lépett a román női röplabda-bajnokság élvonalából a Marosvásárhelyi CSU Medicina és a Galaci CSU Belor együttese. Mindkét gárda anyagi okokra hivatkozva jelentette be: nem indul a 2021-2022-es szezonban.

A Román Röplabda Szövetség négy csapatot is meghívott helyükre az élvonalba, többek között a legjobbak közül a szezon végén elbúcsúzó Kolozsvári Universitateát, de a hírek szerint csak a Mioveni élne a lehetőséggel. Ilyen körülmények között elképzelhető, hogy csak 10 csapattal indul el a következő idény.

Maga a visszalépés ténye is meglehetősen szomorú, elgondolkodtató azonban, hogy Marosvásárhelyen évek óta haldoklik a sport. Legalábbis a legnépszerűbb csapatsportok. A maga 130.000-es lakosságával Marosvásárhely ugyan csak Románia 16. legnagyobb városa, Erdélyben pedig Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Nagyvárad, Arad és Nagyszeben után a hatodik, ám itt a legnagyobb a magyarok száma. Mintegy 57.000.

Ehhez képest a következő szezonban egyetlen csapat képviseli majd a várost a népszerű csapatsportok élvonalában: a Ladies nevű női labdarúgó gárda, amely most jutott fel a második osztályból. Ezzel szemben a férfiaknál az első három osztályban sincs jelen Marosvásárhely.

Hasonlóan siralmas a helyzet a kézilabdában és a vízilabdában is, ahol sem a férfiaknál, sem a nőknél nincs marosvásárhelyi csapat az élvonalban. Mint ahogy nincs kosárlabdában sem, ott azonban legalább van a második osztályban: a lányoknál a Sirius a 4. helyen zárta az idényt a 2. csoportban, míg a férfiaknál a CSU a 3. lett.

Ami a röplabdát illeti, ebben a sportágban is csak a lányok képviselték Marosvásárhelyt:  Gálfalvi Tímeáék újoncként a 9. helyen zártak a 12 csapatos mezőnyben.

fotó: www.msnews.ro

A rovat legfrissebb hírei