Kökösi siker a nemzetközi fogathajtó versenyen


Jó hangulatú fogathajtó verseny.

Az eddigi legszínvonalasabb fogathajtó versenyt láthatta a közönség az oltszemi pályán, hiszen a mezőnyt egy magyarországi fogat és az ország legjobbjai erősítették. A benevezett 18 fogat közül a díj-, akadály- és maratonhajtás összesített eredménye alapján Bartha Eduárd, a kökösi Lipicai Lovas Klub versenyzője bizonyult a legjobbnak.

Hazatért a kisbéri félvér
Pénteken a rétyi Kováts András Fúvószenekar felvezetője után, a fogatok díszfelvonulása mellett a nagyközönség is láthatta Szemafor Széltolót, azt a kisbéri félvért, melynek vérvonala Oltszemről származik. Magyarország Agrárminisztériuma és az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad nagylelkű adománya kapcsán dr. Nagy István tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a lótenyésztés a magyar állattenyésztés koronaékszere, ezért tartották fontosnak, hogy egy újabb anyaországi ménnel segítsék az erdélyi, Kárpát-medencei lótenyésztés fejlődését. „Az a dolgunk, hogy egymást segítve tudjunk közösen együttműködni” – fogalmazott dr. Nagy István. A falugazdászokkal való találkozón a tudatos gazdálkodásra, az új Közös Agrárpolitika lehetőségeire és a mezőgazdaság előtt álló kihívásokra hívta fel a figyelmet.

A Román Lovas Szövetség minden évben nagyban hozzájárul a nemzetközi fogathajtó verseny megszervezéséhez. Novák Károly Eduárd, Románia ifjúsági- és sportminisztere gratulálva a színvonalas eseményhez kiemelte, a lovassport egy más színt és értéket visz az ágazat világába. „Gratulálok mindazoknak, akik ennyi éven keresztül kitartottak, hittek ebben a sportban és ilyen minőségi rendezvényt képesek lemenedzselni.”

Eredményes versenyt zártak
A hétvégi rendezvény tovább öregbítette Oltszem és egész Székelyföld hírnevét. „Nemcsak a szemet gyönyörködteti, nemcsak a szívet melengeti, hanem minőségi szintet is lépett az idei nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen. Kezdett beérni sok évnyi munka, eredményes, színvonalas versenyt zártunk, ami új erőt ad ahhoz, hogy jövőben is megszervezzük az eseményt és újabb lovas versenyeket hozzunk a maratonhajtó-pályára”– emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A díjátadáson jelen levő Tánczos Barna, környezetvédelmi miniszter elismerően nyilatkozott az oltszemi versenyről. „Örülök, hogy Kovászna megyében a megyei tanács és a helyi önkormányzatok komoly támogatást nyújtanak az infrastruktúra építéshez, enélkül elképzelhetetlen a fejlődés és lehetetlen lenne visszakerülni ezzel a lovassporttal a nemzetközi mezőnybe.”   Mint mondta, közel áll a szívéhez a lovassport, hiszen már tizenéves korában részt vett fogathajtó pálya építésen, mikor Tánczos Imre nagybátyja volt az egyik versenyzője az országos mezőnynek, azóta szereti a lovas sportokat, a fogathajtást.  

Fodor István, Bodok község polgármestere megelégedéssel értékelte a rendezvényt. „Büszkeség tölti el a szívem a hétvégi sikeres bajnokság után, melynek színvonalát a magyarországi Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad fogata is erősítette. Nem győzök elég köszönetet mondani a támogatóinknak, hiszen nélkülük egy ilyen kis község, mint Bodok saját költségvetésből nem tudná mindezt megvalósítani. Az ország legjobb pályája a miénk, a bodoki focipályás szekeres versenyekből ma már nemzetközi kétcsillagos bajnokságot szervezünk. Jövőre is találkozunk Oltszemen.”

Eredmények

Bemutató
I. hely: Rekóczi Gergő
II. hely: Bajkó Tibor
III. hely: Pop Paul

Díjhajtás
I. hely Rákóczi Gergő
II. hely Bartha Eduárd
III. hely Váczi István

Maratonhajtás
I. hely Bartha Eduárd
II. hely Rákóczi Gergő
III. hely Varga Roland

Akadályhajtás
I. hely Bartha Eduárd
II. hely Vargha Roland
III. hely Babó Kálmán

Az összesített eredmények
I. hely Bartha Eduárd
II. hely Rákóczi Gergő
III. hely Pál Attila

A rendezvény kísérő programjaként lovastornát láthatott a közönség a Simoni Szent László Sport Egyesület jóvoltából, a kicsiket a Máltai Szeretetszolgálat kalandszigete várta, a felnőtteket pedig kézműves vásár és lacikonyha, valamint a Titán együttes koncertje.

Fotó: Kocsis-B. János

A rovat legfrissebb hírei