Kézilabda-maraton a Partiumban!


A világjárvány lecsengésével gőzerővel tért vissza a tehetséggondozó program.

Kézilabdadömping! Egy szóval így lehetne leírni mindazt, ami a Partiumi Kézilabda Projekt elmúlt heteiben történt. A mennyiség azonban nem ment a minőség rovására, a projektben részt vevő közel ezer gyereknek egyszerűen szüksége volt már a mérkőzésekre a közel másfél éves kényszerszünet után.

A négy mikrorégióban – Szatmárnémeti és Nagykároly környéke, Érmellék, valamint Szilágyság – aktív program keretein belül hat hét alatt 21 tornán több mint 100 mérkőzést vívtak hét korosztályban (6-14 évesek) a lányok. A maraton vég- és csúcspontja az Avasújvárosban megrendezett U13-U14-es torna volt, ahol a Partium két válogatottja mellett az észak-kelet magyarországi régió legjobbjai közé tartozó Hajdúnánás és Mátészalka tehetségei tették teljessé a mezőnyt.

A tornát végül a Partium A nyerte, a második helyen Hajdúnánás csapata végzett, a harmadikon Mátészalka, a negyediken pedig a Partium B együttese. A gólkirályi címet 21 góllal Oláh Lotti (Hajdúnánás) érdemelte ki, a legjobb kapusnak Lőrincz Lilla (Mátészalka), a legjobb játékosnak pedig Hada Tilla (Hajdúnánás) bizonyult.

„Nem volt elkeseredve senki, hogy nem volt partiumi díjazott, mert a csapat maga volt úgy összességében és mentális voltában a legjobb és ez most fontosabb volt mindennél”, értékelt a torna után Kiss Zoltán Sándor projektvezető.

A Szatmárnémetiben született és Budapesten élő Kiss hét évvel ezelőtt indította útjára a programot, amelynek szellemiségét a tömegsport, a tehetséggondozás és az elitképzés hármasa határozza meg. „Az elején kitűzött célok megvalósulni látszanak, változtatni nem igazán, míg javítani annál inkább kell majd a rendszeren a közeljövőben”, vallja hét év elteltével.

A Molnár András nemzetközi mesteredző szakmai koordinálásával működő program fejlődése akkor tudott szintet lépni, amikor a Magyar Kézilabda Szövetség erkölcsi és szakmai segítséget kezdett nyújtani az Együtt növünk fel Alapítvány révén, amely a Kárpát-medencei magyar kézilabda-utánpótlást hivatott támogatni.

A világjárvány természetesen a Partiumi Kézilabda Projekt résztvevői számára is hatalmas érvágás volt, a világ bezárását innovatív és eredményes módszerekkel igyekeztek kompenzálni, hogy elkerüljék a bezárkózottságot. Amint lehetett, újrakezdték az edzéseket, a kézilabda-maraton célja pedig az volt, hogy a meccshiányt is sikerüljön kompenzálni. A két válogatottba bekerülő tehetségeknek aztán Rácz Barna, Heinrich Tamás, Rozsi Norbert és Lucaci Dénes külön edzéseket tartott: egyéni képzés, technikai gyakorlatok, speciális taktikai elemek is szerepeltek a palettán.

„Ilyen hosszú kihagyás után nem tudtuk, mire számíthatunk a pályán. A kori sajátosságoknak és tudásszintnek megfelelően magas szintű csaták zajlottak, bravúros és színvonalas megoldások, küzdés és lendület jellemezte a tornát. Legszebb álmainkban sem gondoltuk, hogy a lányok nagyon összeszedett és kemény védekezéssel, valamint látványos támadójátékkal rukkolnak majd elő. De a legnagyobb erényük az volt, hogy teljes erőbedobással, ellentmondást nem tűrő akarattal játszottak, csapatként”, értékelt Kiss.

Az értékelés utolsó szava pedig kiemelten fontos számára, hiszen a program mottója is ez: Mi csapatot építünk.

fotók: Kiss Zoltán Sándor/Facebook

A rovat legfrissebb hírei