Szombaton rajtol a Rallye Transilvanien


Rövidke történelme során újabb mérföldkőhöz ért a rali – immár nem csak Németországból indulnak résztvevők.

A ralit a Szatmár megyei Túrterebesről származó Czerlau Pál Csongor hívta életre 2018-ban. Aki legalább annyira szeret autózni, mint amennyire kötődik szülőföldjéhez. Maga a rali kevésbé szól a versenyről, mintsem arról a célról, hogy megismertesse Erdély kincseit a résztvevőkkel.

„Erdélyről és Romániáról sajnos nem túl pozitív kép él a Németországban élőkben, ezt szerettük volna megváltoztatni”, nyilatkozta Czerlau az Erdély.Tv riportjában. Szervezőtársa, Cimi Inan ugyanabban a riportban elmondta, látott ugyan korábban képeket, videókat Erdélyről, de amit itt talált, az minden elvárását fölülmúlta. „ Az itteniek embersége is meglepett. Ezt mindenkinek át kell élnie, meg kell tapasztalnia”, lelkesedett a német férfi.

A rali kiindulási pontja Csongor és Cimi lakóhelye, a bajorországi München. Idén elsőként azonban egy másik országból, Szlovákiából is csatlakoznak a mezőnyhöz, amely így mintegy 30 főből és 12-17 autóból áll. Van olyan legénység, amelyet apa-fia páros alkot….

A résztvevőkre ezúttal is mintegy 4000 kilométer vár. Az útvonal minden évben más, ezt Csongor előtte alaposan feltérképezi. Izgalmakban nincs hiány: néha olyan utakon haladnak, amelyek nem is szerepelnek a Google térképen. Van, hogy patak állja útjukat, vagy éppen elfogy az út, de medvék is rendszeres rajongói a ralinak.

Idén további tekintetben is eltér a rali az eddigiektől. Egyrészt ezúttal nem hét, hanem nyolc napból áll, másrészt az útvonal elhagyja kicsit Erdélyt. A résztvevők leautóznak ugyanis a Duna-menti Vaskapukhoz, majd Orsova, Brassó és a Békási-szoros érintésével érkeznek a célállomásra, Túrterebesre.

Általában napi 9-10 órát autóznak a „versenyzők”, de arra is volt már példa, hogy 16 órát töltöttek a kormány mögött. A jó hangulat és a bámulatos tájak viszont mindent kárpótolnak.

A rovat legfrissebb hírei